Forsker i chok: Mikroplast sviner Jordens uberørte steder

Små fragmenter fra gummidæk, maling og lak er dukket op på Svalbard.

Forskerne har samlet sne i små beholdere, og fragtet det til deres laboratorie i Tyskland, hvor de har undersøgt prøverne. (Foto: © Kajetan Deja, Alfred-Wegener-Institut / Mine Tekman)

De seneste år har mikroplastik ofte fyldt i spalterne hos nyhedsmedierne og i undersøgelser hos forskerne. Spredningen af mikroplast bliver set som en konsekvens af vores overforbrug af Jordens ressourcer.

Mikroplastik er nemlig fundet i havets dyb, i maverne på dyr - og nu også i sne i Arktis, der ellers betragtes som det sidste uberørte sted i verden. Det skriver flere internationale medier som BBC News og The Guardian.

Den nye forskning viser, at selvom niveauet af mikroplastik er højere i sne indsamlet i Tyskland, så er niveauet ‘betydeligt’ for et område som Svalbard, hvor forskerne har indsamlet og analyseret prøver af sneen.

Chok for forskerne

Det er tyske og schweiziske forskere, der står bag undersøgelsen, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift ‘Science’.

Og fundet kom bag på forskerne.

- Vi forventede at finde noget forurening, men at finde så meget mikroplastik var et stort chok, siger Melanie Bergmann, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til BBC News.

Størstedelen af partiklerne fundet i Svalbard så ud til at være fra naturlige materialer som pels fra dyr. Men 12 procent var plastikpartikler, og forskerne fandt også små fragmenter af gummidæk, lak og maling, skriver BBC News.

Lignende tilfælde af mikroplastik i nedbør er også fundet i Rocky Mountains i USA og i atmosfæren i bjergkæden Pyrenærerne.

Men hvordan mikroplastik er endt på Arktis, er svært at sige præcist.

Mikroplastik tager på lang rejse

Forskerne mener, at vind blæser mikroplastik op i atmosfæren. Hvordan det præcist sker, ved man endnu ikke, men det gør, at mikroplastik kan ‘rejse’ helt til Arktis.

Det ender i sneen, fordi det bliver skyllet ned med sne og nedbør, og på den måde ender det et ellers uberørt sted. Det skriver BBC News.

Til The Guardian forklarer Sherri Mason, der forsker i mikroplastik på universitetet Penn State Behrend, at mere end 90 procent af plastikaffald ikke bliver genbrugt. Og netop plastikaffald danner meget mikroplastik.

Plastik, der kan komme fra alt fra møbler til tøj, nedbrydes langsomt til mindre og mindre stykker - og det kan blive til mikroplastik, der ender i vores atmosfære.

- Og så kan disse partikler blive inkorporeret i vanddråber, når det regner, siger hun til The Guardian.

Og så ender det i vores natur.

Forskere ved stadig ikke, hvordan mikroplastik kan påvirke vores helbred, når det indåndes, drikkes eller spises gennem vores vand og mad.

- Vi ved ikke, om plastikken skader menneskets sundhed eller ej. Men vi skal tage os meget bedre af vores miljø, siger Melanie Bergmann til BBC News.