Forskere finder tre nye fiskearter på ekstrem dybde

De tre nyopdagede arter lever på 7.500 meters dybde ud for Chile, hvor forskere har filmet dem.

Sneglefisk kan overleve på over 8.000 meters dybde. Til gengæld kan de ikke tåle varme og lever derfor altid i kolde vande nær polerne eller i dybderne. (© Newcastle University)

332 meter. Så dybt dykkede egypteren Ahmed Gabr, da han i 2014 slog rekorden for det dybeste dyk med iltflaske.

Det tog ham kun 12 minutter at dykke ned. Til gengæld tog det ham 14 timer at udligne trykket og komme op til overfladen igen.

Vi mennesker og de fleste af de arter, vi kender, er fortrængt fra de store dybder. Men overraskende meget liv har tilpasset sig de ekstreme forhold, der hersker under 1.000 meters dybde, hvor intet lys trænger ned.

På de dybeste dybder består livet dog som regel af mindre organismer som bakterier, virus og mikroskopiske dyr. Men der er enkelte større dyr, og nu har et internationalt forskerhold opdaget endnu tre arter, som de kan føje til listen.

Der er tale om tre såkaldte sneglefisk - et dyr, der minder om en slimet, gennemsigtig ål med et forvokset hoved.

Klarer sig glimrende

Forskerne har fundet - og filmet - de tre nye fiskearter op til 7.500 meter nede i den såkaldte Atacamagrav, der spreder sig over 2.000 kilometer ud for Chile og Perus kyster og når dybder på op til 8.056 meter.

Fiskene har indtil videre fået navnene den blå, den pink og den lilla Atacama-sneglefisk. De tilhører Ringbugfamilie, som består af ca. 400 fiskearter med et geléagtigt skind, som er spredt overalt fra Antarktis til Arktis og fra havets overflade til havets bund.

Selvom der er sparsomt med føde til rådighed i dybhavsgravene, ser de tre fiskearter ud til at klare sig glimrende. Forskerne har brugt specialdesignet udstyr til at indsamle data og filme livet i gravene.

På en af deres optagelser kan man blandt andet se fiskene mæske sig i hvirvelløse byttedyr. Men på 7.500 meters dybde er der heller ikke megen konkurrence fra andre rovdyr, så sneglefiskene får lov at jage og æde i fred.

Forskere mener, at det er sneglefiskenes geleagtige struktur, der gør dem i stand til at leve på de voldsomme dybder. Men for at blive klogere på, hvad der gør fiskene så modstandsdygtige over for det ekstreme tryk, har man indfanget et eksemplar, som nu bliver undersøgt af forskere fra både England og USA.

Facebook
Twitter