Forskere i opråb: Danmark kan blive klimaneutral allerede i 2045

Vi kan opnå en stor del af reduktionen med eksisterende teknologi, viser rapport.

Vi skal ikke stirre os blindt på hockeystav-modellen, siger ekspert. Her ses Aalborg Portland cementfabrik i Aalborg. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

I 2050 skal Danmark være klimaneutral.

Det betyder, at vi ikke må lukke mere CO2 ud, end vi optager. Sådan lyder målet i klimaloven, som blev vedtaget sidste år.

Men 2050 er fem år for sent, hvis vi vil nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til et godt stykke under to grader.

Det mener forskere fra Aalborg Universitet og Ingeniørforeningen IDA.

I en ny rapport argumenterer de for, at vi både bør og kan blive klimaneutrale på energi- og transportområdet allerede i 2045. Det kræver dog, at vi satser rigtigt på teknologien.

Det forklarer en af forskerne bag rapporten, Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Vi mener, vi kan komme i mål før 2050, og vi mener, at vi på nuværende tidspunkt har langt hovedparten af den teknologi, der skal til. Der er dog også teknologier, vi skal videreudvikle og opskalere, siger han.

Ifølge rapporten bør vi allerede nu kigge på blandt andet energirenoveringer af landets bygninger, elektrificering af industrien, udvidelse af fjernvarmenettet og en udbygning af solceller og vindmøller. Vi skal også have færre fossilbiler.

- Senere skal nye teknologier også spille en større rolle. Det gælder for eksempel Carbon Capture and Storage og Power-to-X, som vi skal løbe i gang frem mod 2030, siger Brian Vad Mathiesen.

Drop hockeystaven

Udover målet om at være klimaneutrale i 2050 har regeringen også sat et mål om, at Danmarks udledninger af drivhusgasser skal være skåret med 70 procent i 2030.

Her mener politikerne, at vi skal opnå størstedelen af reduceringerne ved at satse på nye teknologier som for eksempel CO2-lagring og Power-to-X.

Da teknologierne endnu ikke er helt modne, forventer man først at se de største reduceringer i slutningen af årtiet.

Det har ført til navnet hockeystaven. Først er kurven flad, men til sidst går den op ligesom bladet på en hockeystav.

Men den idé bør vi ikke stirre os blind på, understreger forskerne bag den nye rapport. De mener, vi kan nå de 70 procent i 2030 ved at tage velkendt, eksisterende teknologi i brug allerede nu.

Det betyder dog ikke, at vi ikke skal investere i de nye klima-teknologier som for eksempel CO2-lagring og Power-to-X, forklarer Brian Vad Mathiesen:

- Det er vigtigt, at vi udvikler teknologierne allerede nu. De skal selvfølgelig også spille en rolle i 2030-målet. Men de skal for alvor først spille en rolle efter 2030, hvor vores mål er, at Danmark bliver klimaneutral i 2045.

Ifølge rapporten skal der investeres for 500-600 milliarder kroner over de næste ni år. Herefter skal der investeres yderligere 600-700 milliarder frem til 2045.

Det er langt fra småpenge, men forskerne bag rapporten har regnet på, at pengene stort set vil tjenes ind igen på de sparede udgifter til brændsler.

Professor: Vi skal i gang med den svære teknologi nu

Professor ved Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet Henrik Wenzel er ikke medforfatter på den nye rapport, men han kender til den og har bidraget til diskussionen.

- Jeg er grundlæggende enig i deres mål og deres argumenter bag. Jeg er også enig i, at vi ikke skal bruge for meget hockeystav, siger han og fortsætter:

- Men det er vigtigt, at vi kommer i gang med de svære teknologier, som hockeystaven handler om, allerede nu. For de findes faktisk allerede i dag.

Henrik Wenzel mener, at vi bør gå i gang med at bygge fabrikker, der for eksempel kan lave brændstof ud af brint og CO2

- Jeg har lige været til møde med nogen, som er interesseret i at bygge en fabrik. Så vi er altså så langt, at nogle er interesseret i at investere i det her, siger han.