Forskere i oprør ved klimatopmøde: Saudi-Arabien, USA og Rusland blokerer vigtig klimarapport

- Vi er virkelig vrede og finder det grusomt, lyder det fra en forsker.

Demonstranter har været konstant til stede ved klimatopmødet i den polske by Katowice. (Foto: © Janek Skarzynski, Scanpix)

En noget usædvanlig alliance har sat sindene i kog og chokeret forskere og delegerede ved det internationale klimatopmøde COP24 i Polen netop nu.

Saudi-Arabien har nemlig efter lang tids kamp fået følgeskab af USA, Rusland og Kuwait i kampen for at blokere en central rapport fra FNs Klimapanel, og firkløveren ser nu ud til at være lykkedes med opgaven.

Det skriver flere medier herunder BBC og The Guardian.

Det skabte ellers stor opmærksomhed, da FNs Klimapanel, IPCC, offentliggjorde den længe ventede rapport tilbage i oktober.

Arbejdet var blevet bestilt som en del af klimaaftalen fra Paris i 2015 og omhandler vigtigheden af at holde den globale opvarmning under 1,5 grader.

Og konklusion var klar: Verden er på vej i den helt forkerte retning mod en temperaturstigning på tre grader, og det kræver hurtige, vidtrækkende og hidtil usete ændringer i alle aspekter af samfundet for at ændre på det.

Som meteorologen Jesper Theilgaard, uafhængig klimaekspert og stifter af klimaformidling.dk, formulerede det i oktober:

- Der står specifikt, at Paris-aftalen slet ikke er nok, sagde han dengang.

Rapporten blev rost og varmt modtaget af verdensledere, men nu ser det altså ud til, at den kun i begrænset omfang kan bruges i de fremtidige internationale klimaforhandlinger. For FNs regler siger, at der skal være konsensus hele vejen rundt for at medtage rapporter og dokumenter i forhandlinger.

Og mens EU, afrikanske og sydamerikanske lande og 47 udviklingslande har talt rapporten op ved klimatopmødet i Polen, så har de fire lande med Saudi-Arabien i spidsen stillet sig på tværs.

Under forhandlingerne lørdag aften og nat protesterede de imod at "byde rapporten velkommen". I stedet vil de bruge en væsentlig mere vag beskrivelse, nemlig blot at "tage notits af den".

Det vil gøre rapporten langt lettere for regeringer at ignorere, skriver The Guardian. Som konsekvens af de fire landes modvilje er forhandlingerne pt. strandet uden en aftale.

Forskere og delegerede er chokerede

Resultatet af forhandlingerne har efterladt flere parter ved klimatopmødet overraskede og vrede. Blandt andre Rueanna Haynes fra den lille østat Saint Kitts og Nevis, der kalder det latterligt, at flere lande ikke vil godtage en rapport, de selv har været med til at bestille.

- Det er meget frustrerende, at vi ikke er i stand til at bruge rapportens opdagelser. Vi taler jo om verdens fremtid, siger hun til The Guardian.

Forskeren Yamide Dagnet fra den globale forskningsorganisation World Resources Institute lægger heller ikke fingrene imellem.

- Vi er virkelig vrede og finder det grusomt, at nogle lande afviser de konsekvenser, som vi står over for, ved ikke at acceptere det, der er utvetydigt og ikke handler på det, siger han til BBC.

Frygten for Trump vokser

The Guardian beskriver, hvordan frygten for den amerikanske præsident, Donald Trump, vokser blandt klimaforskerne.

De opfatter udviklingen som om, at han går fra passivt at trække sig fra de internationale klimaforhandlinger til aktivt at modarbejde dem side om side med såkaldte klimabenægtere.

Blandt de bekymrede er Alden Meyer, der strategisk og politisk direktør i Foreningen for Bekymrede Forskere, der er baseret i USA.

- Saudi-Arabien har altid haft dårlig adfærd i klimaforhandlingerne, men det kunne håndteres, når de var alene eller bare sammen med Kuwait. At de nu har fået tilslutning fra USA og Rusland er meget farligere, siger han ifølge The Guardian.

Mandag ankommer ministre fra hele verden til klimatopmødet i Katowice i Polen, og det forventes, at de vil gøre et sidste forsøg på at ændre resultatet af forhandlingerne om rapporten fra FNs Klimapanel.