Forstå klimatopmødets slagsmål i et sæt fodboldkort

På klimatopmødet diskuterer landene, hvem der skal betale for den grønne omstilling, og hvem der har ret til stadig at udlede drivhusgasser.

Hvorfor er verdens ledere ikke for længst blevet enige om en plan for at bremse klimaforandringerne?

Det spørgsmål kan man godt stille sig selv i de her dage, hvor stats- og regeringsledere fra hele verden mødes til klimatopmøde i Glasgow.

Det har de gjort 25 gange før, men alligevel er man stadig langt fra at nå målet om at holde stigningen i den globale gennemsnitstemperatur på 1,5 grader.

Svarene på spørgsmålet er mange. Tag for eksempel Indien, der ikke vil levere et nyt klimamål, før de rige lande lover at hjælpe de fattige lande med flere penge til at reducere deres udledninger og tilpasse sig forandringerne.

Eller Australien, som lever af at eksportere kul, og derfor ikke er meget for at skulle sige farvel til den indtægtskilde.

Eller Kina, som er den største udleder i dag, der mener, at de har ret til økonomisk vækst og til at udlede flere drivhusgasser, præcis det samme de vestlige lande historisk har gjort og stadig gør i stor stil.

I fodboldkortene herunder får du vigtigste klimafakta fra en række forskellige lande lavet på baggrund af nye tal fra klimamediet Carbon Brief, så det bliver lidt lettere at forstå, hvorfor landene handler som de gør, og hvilke lande der gør mest og mindst for klimaet.

Kilder: Tallene for landenes udledninger er fra klimamediet Carbon Brief, mens vurderingerne af landenes klimamål er fra forskernetværket Climate Action Tracker.