Fra planteburger til laboratorie-nuggets: Her er din guide til populære kød-alternativer

Salget af kødalternativer boomer, men der er stor forskel på produkterne.

Hvad siger du til en gang linsebolognese? En alge-hotdog? Eller måske en burger med bøf af plantefars?

Forskellige typer vegetar-produkter bliver mere og mere populære. Og mens der stadig bliver eksperimenteret med potentielle kødalternativer, er flere forskellige produkter allerede dukket op i de danske supermarkeder.

Fælles for mange af dem er, at de har til formål at erstatte kødet i traditionelle kødretter.

- Vi ser mange vegetar-produkter på markedet. Og en del af dem ligner kød, siger seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Sisse Fagt.

Hun forklarer, at den øgede interesse for vegetar-produkter skyldes en stigende interesse for blandt andet klimaet og et fokus på, at store mængder rødt kød ikke er sundt for os.

Her kan du blive klogere på nogle af de alternativer, der er på markedet nu, og dem vi vil se mere til i fremtiden.

Plantekød efterligner i både smag og udseende

I de senere år er en bestemt type plantekød blevet populært. Det er plantekød, som ikke bare fungerer som en erstatning for kød, men også ligner kød i både udseende, smag og konsistens.

I Danmark kan du finde plantekød i produkter fra blandt andet Alimentum, Naturli’ og Beyond Meat. Plantekødet er lavet på proteiner ud fra for eksempel ærter eller soja.

- Og det skal man være opmærksom på. For det er ikke det samme som at spise grøntsager. Du får nemlig kun proteindelen fra grøntsagen og altså ikke hele grøntsagen, siger Sisse Fagt.

- Så du skal betragte det som, at du har spist planteprotein i stedet for kødprotein. Og det betyder, du stadig bør spise grøntsager ved siden af, fortsætter hun.

Hvis du erstatter hele dit kødforbrug med plantekød, skal du være opmærksom på, om du får mineraler og vitaminer nok. Du skal blandt andet være opmærksom på B12, jern og D-vitamin. Og det er forskelligt, afhængigt af mærker og varianter, hvorvidt det indgår i plantekødet.

Fastfood-kæder hopper med på bølgen

Når vi snakker plantefars, kommer vi ikke uden om den meget hypede burger fra Burger King, Impossible Burger. Den sælges i øjeblikket i USA og enkelte lande i Asien. Og nu arbejder McDonald's også på at indføre en plantebaseret burger.

Burgerbøffen i Impossible Burger indeholder blandt andet hæm, som er et molekyle, der både findes i planter og dyr.

Det er med til at give 'kødet' mere smag, forklarer Michael Bom Frøst, der er lektor i sensorik, på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet:

- De har fundet ud, at det her molekyle skal til for at få en den kødagtige smag og den dejlige kødaroma, som ikke kun er umami, men også er duften af stegt kød, siger han.

- Og det er ellers et problem med meget plantefars, at det ikke bliver ligeså saftigt som rigtigt kød, fortsætter Michael Bom Frøst.

(Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Ifølge Sisse Fagt er planteburgere og i det hele taget plantekød bedre for klimaet end almindelige burgere:

- Men klimabelastningen er stadig ikke ligeså lav, som hvis du for eksempel brugte hele, lokale grøntsager. Der er nemlig stadig en klimabelastning ved forarbejdet med plantefarsen.

Nogle alternativer er måske på vej ud

Udover det populære plantekød vrimler markedet med forskellige kødalternativer, og der kommer stadig mange nye.

Tofu og Tempeh, som er asiatiske fødevarer lavet af sojabønner, har været populært i mange år. Det samme gælder Seitan, som er en køderstatning fremstillet af gluten fra hvede. Derudover findes der flere varianter af vegetarpølser og -pålæg.

Men nogle af alternativerne er ikke længere lige så populære, mener Sisse Fagt. Det gælder for eksempel sojagranulat, som er fremstillet af sojabønner, og kan bruges i stedet for fars.

- Min fornemmelse er, at nogle af de første køderstatninger er ved at ryge lidt ud af markedet. Men man kan dog stadig købe dem. Jeg tror, vi ser færre af produkter som sojagranulat, da de ikke virker så naturlige, som mange af de nye alternativer, siger hun.

- Samtidig er der en bevægelse væk fra soja og hen mod ærter og bønner, gerne lokalt producerede, så der ikke skal bruges meget CO2 på transportdelen, fortsætter hun.

Bliver stamcellebøffer det nye?

Hvis du har svært ved at lade kødet ligge, men stadig gerne vil gøre noget for klimaet, så er der måske håb for dig i fremtiden.

Forskere verden over arbejder i øjeblikket på at lave kunstigt kød i laboratoriet. Blandt andet eksperimenterer forskere fra virksomheden Mosa Meats i Holland med at lave stamcellebøffer.

Det vil sige, at de tager stamceller fra en kos muskelvæv og dyrker dem i et laboratorie. Cellerne vokser blandt andet ved hjælp af næringsstoffer.

- For mange mennesker ligner det trolddom, det vi laver. Men al informationen om hvordan cellerne skal vokse, er jo allerede i dem, sagde chef for Mosa Meats Peter Verstrate til DR Viden i 2017.

(© Scanpix)

Sisse Fagt tvivler dog på, at stamcellebøfferne vil kunne måle sig med almindeligt kød.

- De er blandt andet nødt til at tilsætte fedtet for at få det til at smage rigtigt. Og det er er svært. Så jeg tror ikke, vi kommer til at se laboratorie-udgaven af en T-bonesteak. Men vi får nok noget, som måske kan erstatte hakket kød, siger hun.

Omkostningerne ved produktionen af laboratoriekødet er stadig meget høj, og det er svært at svare på, hvor mange år, der går, før stamcellebøffer bliver udbredt på markedet.

Forskere er også usikre på, hvorvidt produktionen af kunstigt kød faktisk er bedre for klimaet end konventionelt kød. Det viser en undersøgelse fra University of Oxford.

Det bliver nok kunstigt kylling og ikke oksekød, forbrugerne kommer til at smage på først. Ifølge den amerikanske virksomhed Just begynder restauranter i Asien allerede i år at servere kyllingenuggets lavet af kunstigt kød.