Frugt-lotteri: Derfor er din avocado enten umoden eller overmoden

Læg dine avocadoer på køl, når de er modne. Men aldrig inden det, siger fødevareforsker.

Avocadoer modner i stuetemperatur. Hvis de opbevares for varmt eller for koldt, ødelægger det modningsprocessen.

Når du køber avocadoer, er det ofte som at deltage i et lotteri. Mange af avocadoerne er enten for hårde og bitre eller for brune og trevlede.

Og det er der flere grunde til, forklarer Merete Edelenbos, der er lektor på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet:

- Avocadoer er såkaldte klimakteriefrugter, der ikke modner naturligt på træet. De modnes først efter, de er blevet plukket. Og modningen skal helst foregå under stuetemperatur, siger Merete Edelenbos.

Hun forklarer, at der sagtens kan gå 14 dage, før en avocado er spiseklar. Det afhænger af avocadoens tilstand, og hvornår på året den er høstet.

- Når avocadoerne er umodne, er det fordi, de ligger for kort tid i supermarkedet. Eller også er det fordi, at avocadoerne ikke er blevet modnet under stuetemperatur. Deres evne til at modne bliver simpelthen ødelagt ved for lav eller for høj temperatur, siger Merete Edelenbos og fortsætter:

- Derfor skal du heller aldrig lægge dine hårde og umodne avocadoer i køleskabet. Så forbliver de hårde.

Modner hurtigere sammen med bananer

Omvendt er det en god idé at lægge avokadoerne på køl, så snart de er modnet. Så undgår du, at frugterne hurtigt bliver brune og overmodne, forklarer Merete Edelenbos.

- Hvis avocadoerne er for bløde, kan det skyldes, at de har ligget for lang tid ved stuetemperatur i butikken eller ikke er kommet på køl, når de er tilpas modne, siger hun.

Avocadoer kan også ende med blive overmodne, fordi de ligger ved siden af andre klimakteriefrugter som for eksempel kiwier eller bananer.

- Klimakteriefrugter udskiller gasarten ethylen, og den fremmer modningsprocessen, siger Merete Edelenbos og fortsætter:

- Det er en ulempe, når avocadoen ligger sammen med klimakteriefrugter i butikken og ender med at blive overmoden. Men det kan være en fordel, hvis dine købte avocadoer er for hårde. Så kan du lægge dem ved siden af nogle bananer, så de modner hurtigere. Du skal bare huske at lægge avocadoen på køl, så snart den er moden nok.

Lad være med at trykke på avokadoerne

De fleste mennesker trykker sig frem på avokadoen, når de skal finde ud af, om den er moden nok. Men det er en dårlig idé.

Australske forskere fra blandt andet University of Queensland og Queensland Department of Agriculture and Fisheries (QDAF) har undersøgt de faktorer, der laver brune mærker i avokadoerne.

- Det værste, man kan gøre, er at udsætte avokadoer for kunderne, der konstant trykker på dem i butikken. Det kan gøre frugtkødet brunt, og det kan tage op til 24 timer, før det kan ses, forklarer forskerne i en pressemeddelelse.

Men hvordan tjekker du så, om avokadoen er spiseklar? Det er svært at gøre i butikken, hvis den er pakket ind i en bakke med folie omkring. Men når du har købt avokadoen, kan du lave et lille tryk omkring stiklen for at se, om den føles blød, forklarer Merete Edelenbos:

- Du kan også prøve at se, om du kan tage stilken af. Hvis du kan det, og frugtkødet ser fint grøn ud under stilken, så er avokadoen som regel god, siger hun.

Vi bør råbe op mod madspild

For de fleste er det trods alt et lille problem, når avocadoen ikke er spiseklar. Men i et større perspektiv betyder det madspild, når frugterne bliver overmodne og smides ud.

- Det er jo et kæmpe problem, når indpakkede avokadoerne i butikken er overmodne. Og derfor er det vigtigt, at vi gør detailhandlen opmærksom på problemet. Ellers kan de ikke gøre noget ved det, siger Merete Edelenbos.

- Det kan måske føre til, at vi på sigt kan købe formodnede avokadoer, der er spiseklare 9 ud af 10 gange, fortsætter Merete Edelenbos.

Det skal du gøre

  • Køb hårde avokadoer med stilk.

  • Sæt dem til at modne ved stuetemperatur.

  • Kig til dem dagligt. Første gang bør være efter 2-3 dage: Føles de blødere ved stilkenden? Er stilken til at få af? Og er kødet lysegrønt under stilken?

  • Når de er perfekt modne, kan du lægge dem i køleskabet og spise dem løbende. Men husk ikke at lægge dem på køl, før de er modne. (Kilde: Merete Edelenbos, lektor på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.)

FacebookTwitter