Futter du regnskov af, når du griller? Sådan finder du klimavenligt kul

Mærkningsordninger kan få dig på sporet af bæredygtigt kul, råder ekspert.

Efterspørgslen på trækul er langt større i Europa, end hvad vi selv producerer. (© ColourBox)

Du knapper øllen op, spreder tæppet på græsset og fyrer op under engangsgrillen. Sommerstemningen hænger tykt i luften, mens regnskoven bliver mere tynd i Sydamerika.

Vores forbrug af kul er nemlig så stort, at noget grillkul bliver importeret langvejs fra.

- En enkelt engangsgrill kan måske virke ubetydelig. Men hvis netop dét kul har medført, at der er blevet ryddet regnskov i troperne, så er det bestemt ikke ubetydeligt, siger lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, Niclas Scott Bentsen.

Hvis vi ikke er opmærksomme på, hvilke grillkul, vi vælger, kan det gå ud over regnskoven. Og så er det altså ikke kun grillpølsen, der bliver varm af dine grillkul. Det gør kloden også.

Færre træer i regnskoven betyder nemlig færre træer til at optage CO2 i luften, og dermed en belastning for klimaet.

Europa køber trækul i vildskab

I en artikel fra Rainforest Rescue bliver der tegnet et dystert billede af, hvordan træerne i Sydamerikas regnskov bliver fældet. Træet skulle, ifølge Rainforest Rescue, blive brugt til at forsyne sommerens grillglade europæere med kul.

- Der bliver også lavet trækul i Europa, men det tyder på, at vores efterspørgsel er langt større end det, vi selv kan producere, siger lektor Niclas Scott Bentsen.

Vores import af trækul i Europa er næsten tredoblet på tyve år. I år 2017 importerede vi hele 1,1 millioner tons trækul. Det viser tal fra FN’s fødevareorganisation FAO.

Dog forholder Niclas Scott Bentsen sig kritisk til, om alt trækullet fra regnskoven går til grillsæsonen på vores breddegrader.

Han understreger nemlig, at de lande, der er store producenter af trækul, som for eksempel Paraguay, selv bruger store dele af trækullet lokalt.

- En stor del af verdens befolkning er afhængige af trækul som den primære energikilde til opvarmning og madlavning. Mange mindre industrier som bagerier, kafferisterier og murstensfabrikker bruger også trækul, siger Niclas Scott Bentsen.

Herhjemme bruger vi også store mængder trækul i stålindustrien. Derfor tager han forbehold for, at ikke alt træet, der bliver fældet i regnskoven, lander under grillristen.

Fra regnskov til engangsgrill i parken

Ifølge Rainforest Rescue bliver trækullet fra regnskoven sendt ud på en lang rejse fra Sydamerika til Europa, hvilket er til stor belastning for klimaet.

Det skulle angiveligt dreje sig om områder på størrelse med Manhattan i New York, der bliver fældet og eksporteret til Europa hver anden uge.

Det har ikke kun konsekvenser for klimaet, men også for naturen og dyrelivet i Sydamerika. Her bor blandt andre jaguarer, armadilloer og mange forskellige fuglearter.

- Vi kan ikke være ligeglade med regnskoven, fordi den indeholder en meget stor del af verdens biodiversitet. Det skal vi passe på, for det er nogle følsomme økosystemer. Hvis først regnskoven bliver ryddet, så tager det jo frygteligt lang tid, før det kan genetableres, siger Niclas Scott Bentsen.

Derfor er det vigtigt at se sig for, når du står i supermarkedet og vælger grillkul.

Kig efter FSC-mærket på dit grillkul

For at undgå at være med til at rydde regnskov, skal du gå efter bæredygtigt trækul. Det gør du ved at kigge efter mærkerne på posen.

- Jeg vil anbefale, at man som forbruger vælger kul, der har et mærke fra FSC, PEFC eller Svanen.

Mærkeordningerne forsikrer dig om, at dyre- og planteliv er beskyttet, og at der ikke er fældet mere træ end skoven kan nå at reproducere.

- Hvis det skal være kul, er mit bedste råd at kigge efter mærkerne. Alternativt kan man jo overveje at skifte sin kulgrill ud med en grill, der kører på elektricitet. Den danske elproduktion er nemlig for en stor dels vedkommende baseret på vedvarende energi, siger Niclas Scott Bentsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk