Galapagosøerne forbyder fyrværkeri for at beskytte dyrelivet

Det vil fremover ikke være lovligt at importere, sælge, distribuere eller bruge fyrværkeri på Galapagosøerne.

Galapagosøerne set fra luften. For at beskytte øgruppens særlige dyreliv har et lokalråd besluttet at forbyde fyrværkeri. (Foto: Ricky Arnold © Ritzau Scanpix)

Når indbyggerne på Galapagosøerne om få dage træder ind i det nye år, bliver det ikke ledsaget af store brag og en farvestrålende himmel.

Den ikoniske øgruppe har nemlig helt valgt at forbyde fyrværkeri.

Det sker for at beskytte det særlige dyreliv på øgruppen, der hører til og ligger cirka 1000 kilometer vest for Ecuador i Stillehavet.

Galapagosøernes lokalråd oplyser fredag i en udtalelse, at det "enstemmigt" har vedtaget "et forslag, der forbyder import, salg, distribution og brug af fyrværkeri og pyroteknik i Galapagosprovinsen".

Fyrværkeri, der lyser, men ikke siger en lyd, er ikke inkluderet i forbuddet.

Kan formindske forurening

Ifølge de seneste tal fra 2010 bor der omkring 25.000 indbyggere på Galapagosøerne. Derudover tiltrækker øgruppen hvert år masser af turister.

- Økosystemer, der er så skrøbelige som Galapagosøernes, bliver påvirket af fyrværkeri, hovedsageligt fordi dyrelivet er så unikt, skriver lokalrådet.

Forbuddet skal samtidig forhindre en eventuel forringelse af luftkvaliteten i området. Det skal også forhindre forurening af vandet.

Der er tidligere blevet opdaget forhøjet hjertefrekvens, stress og angst hos dyrene på øgruppen. Deres opførsel har også ændret sig "betragteligt".

Resultat af længere kampagne

- Det her er en gave til bevaring til Ecuador og resten af verden, skriver Galapagosøernes lokalråds præsident, Lorena Tapia, på Twitter.

En kampagne om at forbyde fyrværkeri på øgruppen blev sat i værk i 2017. Tidligere er engangsplastik også gjort forbudt i området.

De vulkanske Galapagosøer spillede en afgørende rolle i den britiske naturforsker Charles Darwins udvikling af evolutionsteorien.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk