Giftige kemikalie-cocktails hænger tungt i luften over verdens storbyer

Forskere har undersøgt, hvordan forskellige kemikalier 'smelter sammen' og bliver mere giftige.

New York og London er de to ud af 18 storbyer, hvor niveauet er højest af den farlige kemikalie-'cocktail'. (Foto: © BJOERN KILS, Ritzau Scanpix)

Hvis du planlægger en ferie i New York eller en weekendtur til London, når corona-pandemien tillader det, er der lidt dårligt nyt.

Det ser nemlig ud til at stå slemt til med kemikalier i luften i verdens storbyer. Værre end forskere hidtil har antaget.

I en undersøgelse har et internationalt forskerhold kigget på kemikalierne i luften i 18 storbyer. Blandt andet London, New York, Madrid og Warszawa.

Forskerne har undersøgt, hvordan en bestemt gruppe giftige kemikalier - kaldet flammehæmmere - reagerer med hinanden i luften i en form for ‘cocktail’, og hvordan den cocktail potentielt påvirker mennesker.

Forskerne kan se, at kemikalierne i luften gør hinanden stærkere og tilsammen bliver de giftigere end de oprindelige kemikalier.

- Det er meget vigtig viden, som vi ikke har haft før. Det er en af de første undersøgelser, hvor man kigger på, hvordan kemikalierne i samspil udvikler sig til nye typer kemikalier, og hvilken effekt de så har, siger Peter Fantke, der er professor ved DTU.

- Forskerne kan se, at de nye typer kemikalier kan være mere giftige end de oprindelige kemikalier, fordi de nye typer kemikalier bliver mere vedvarende, så de kan påvirke mennesker og miljøet i længere tid, fortsætter han.

London og New York scorede højest i niveauet af gruppen af flammehæmmere i luften. Det gælder både mængden af kemikalierne hver for sig og mængden af kemikalier, der er blevet til giftige cocktails.

Sikkert alene, men farligt i en cocktail

Der er kemikalier overalt omkring os. I vandet, i jorden og i luften.

Kemikalier kommer ofte fra produkter, som vi bruger hver dag.

- Der er kemikalier i alt fra tekstiler til legetøj, kosmetik, møbler, køkkenredskaber, maling og mange andre dagligdags produkter, siger Peter Fantke.

Når det skal vurderes, om kemikalier er farlige, kigger man blandt andet på, hvor længe de bliver i omgivelserne, og hvor farlige de er for mennesker.

Det er reguleret, hvilke kemikalier man må bruge i produkter i Europa.

Problemet er, at man kun kigger på de individuelle kemikalier.

Men der er sjældent kun et kemikalie. Eksempelvis i luften.

Det er et samsurium af mange kemikalier, der udvikler sig til nye typer kemikalier, når de blandes. Og vi ved ikke meget om, hvordan de kemikalie-cocktails påvirker mennesker og miljø.

- Kemikalier har nogle mekanismer, hvor der opstår en synergi mellem dem. Ét kemikalie kan blokere nogle celler i din krop, hvorefter et andet kemikalie kan agere hurtigere i din krop. Kemikalierne hjælper hinanden, siger Peter Fantke og fortsætter:

- Ét kemikalie alene giver måske ikke problemer eller er giftigt, men sammen med andre specielle kemikalier kan det blive giftigt, fordi nogle kemikalier booster hinanden.

App kan hjælpe dig

De kemikalier, forskerne har målt i den nye undersøgelse, kan både komme fra produkter, vi bruger hver dag og fra vores omgivelser.

Selvom kemikalier er overalt, kan du gøre noget for at mindske den mængde, du udsættes for.

- Som forbruger kan du være mere opmærksom på, hvad du køber. Du kan eksempelvis droppe visse køkkenredskaber af plastik, hvor der blandt andet bruges flammehæmmere. I stedet kan du bruge redskaber af metal eller ubehandlet træ, siger Peter Fantke.

Forbrugerrådet Tænk og Miljøstyrelsen tilbyder appen ‘Tjek kemien’, hvor du kan tage et billede af et produkt, og få svar fra producenten, om der er kemikalier i, der er problematiske.

Tjek dit hjem

Hvis man vil mindske kemikalierne i sit hjem, kan man overordnet starte med at skrue ned for, hvor meget plastik, man har i hjemmet, der ikke er CE-mærket eller Svanemærket.

Særligt i børns legetøj kan der være mange kemikalier, der potentielt kan være skadelige. Også selvom legetøjet er fra områder i verden, hvor det er reguleret hvilke kemikalier, der må bruges.

Peter Fantke har tidligere lavet en undersøgelse for DTU, hvor forskere fandt over 100 potentielt skadelige stoffer i forskellige plastmaterialer, der bruges til legetøj, der er på markedet i Danmark.

- Men det er ikke kun i plast, at vi finder kemikalier. Derfor er det en god idé at holde øje med de ting, man køber, siger han.

Det kan eksempelvis være kosmetik, hvor der kan være kemikalier i, der kan være allergifremkaldende.

Du kan blandt andet bruge Forbrugerrådet Tænks app ‘Kemiluppen’, hvis du vil tjekke indholdsstofferne i din kosmetik.