Glem naturlige udsving: Global opvarmning er uden fortilfælde i 2.000 år

Ny forskning understreger, at moderne klimaforandringer er unikke.

(Foto: Guillaume Souvant © Scanpix)

Kloden bliver lige nu varmere i en grad og med en hastighed, som er uden fortilfælde i 2.000 år.

Sådan lyder konklusionen i to artikler, som to forskerhold har publiceret i Nature og Nature Geoscience i denne uge.

Forskerne har set på klimadata fra fortiden for at undersøge hastigheden og udbredelsen af opvarmning og nedkøling gennem to årtusinder.

Den opsigtsvækkende konklusion er, at klimabegivenheder drevet af naturlige variationer, som for eksempel 'den romerske varmeperiode' fra år 250 til år 400 og 'den lille istid' fra år 1.300 og et par århundreder frem, ikke var globale klimaforandringer som dem, vi ser i dag.

De var regionale og begrænsede hændelser.

Titlen på den ene artikel er: 'Ingen beviser på globale, sammenhængende varme- og kuldeperioder i vor præindustrielle tidsregning'.

Hovedforfatteren bag de to artikler, Dr. Raphael Neukom, siger i en pressemeddelelse, at:

- Det er sandt, at der under 'den lille istid' generelt var koldere over hele kloden. Men ikke alle steder på samme tid.

Forskernes simulationer og rekonstruktioner passer med de målinger, vi har lavet siden 1800-tallet. Alt tyder på, at den nuværende temperaturstigning er uden fortilfælde. Og ikke kan forklares af naturlige hændelser. (© Bern University)

Skyder huller i skeptikernes argumenter

Varme- og kuldebegivenheder som for eksempel "den lille istid" er ellers blevet brugt flittigt som argument imod den videnskabelige konsensus om, at de nuværende klimaforandringer skulle være drevet af menneskelig aktivitet - gennem udledningen af CO2.

Men den nye forskning slår endnu engang fast, at de argumenter ikke har gang på jord.

Det vurderer klimaprofessor og direktør for det anerkendte Nansensenter i Norge, Sebastian Mernild, der ikke selv har været involveret i undersøgelsen.

- Det, vi ser nu, er en ægte global hændelse, som gælder for hele jord-atmosfæresystemet.

- Det kan kun være noget, der sker i atmosfæren. Andet kan ikke forklare det. Beviserne hober sig op, og det her resultat er bare endnu en legoklods, der bygger CO2-teorien op.

Rekonstruerede fortidens klima

Forskerne har rekonstrueret klimaet gennem de sidste 2.000 år ved hjælp af 700 datapunkter i form af temperaturestimater fra træringe, koraller, iskerner og aflejringer i søer og have - og holdt dem op mod klimasimulationer.

De mange forskellige temperaturdata viser, at de kendte klimaafvigelser, som for eksempel den varme periode i middelalderen mellem år 950 og 1.250, ikke var globale, men kun gjaldt for 40 procent af kloden.

- I modsætning til det ser vi, at den varmeste periode i de sidste to årtusinder forekom i det 20. århundrede for 98 procent af klodens vedkommende, skriver forskerne i den ene af de to videnskabelige artikler.

Kortet viser hvor de mange prøver, som forskerne har analyseret, kommer fra. Øverst kan man se hvilke farver, der er hvilke prøver. (© Nature/Neukom)

Naturlige årsager kan ikke forklare varmen

Til BBC siger Raphael Neukom fra Universitetet i Bern, at deres forskning viser, at den nuværende varmeperiode langt overstiger naturlige udsving.

Og selvom det ikke var en del af formålet med forskningen at se på, om mennesker står bag den nuværende opvarmning, peger resultaterne alligevel den vej.

- Vi har ikke eksplicit testet det. Vi kan kun vise, at naturlige årsager ikke er nok til at forårsage de rumlige mønstre og den varmerate, vi observerer nu, siger Raphael Neukom til BBC.

I den anden videnskabelige artikel dokumenterer forskerne, at vulkaner var den primære drivkraft bag regionale temperaturforandringer, før vi mennesker fra industrialiseringen og frem begyndte at producere enorme mængder CO2.

Temperaturudviklingen de seneste 2000 år. Den grønne linje i bunden er vulkansk aktivitet, der passer med regionale kuldeperioder. (© Nature)

Topforskning må lægge skeptikerargumenter i graven

DR Viden har bedt en række danske klimaforskere, ocenanografer og geologer om at vurdere den nye forskning. Og meldingen er klar:

Der er tale om meget robust forskning.

Camilla Snowman Andresen, geolog og klimaforsker ved Geus, skriver i en email:

- Jeg kan ikke huske at have set et så robust studie tidligere.

- Så med dette studie mener jeg, at klimaskeptikernes indvendinger om, at det 20. århundredes opvarmning bare er endnu et af naturens luner, som for eksempel middelalderens varmeperiode, én gang for alle må lægges i graven.

Camillia Snowman Andresen håber, at undersøgelsen kan være med til at give os en bedre forståelse af mekanismerne bag de naturlige klimaforandringer.

Det kan nemlig hjælpe os med at forudsige de fremtidige klimaforandringer mere nøjagtigt forskellige steder på kloden og dermed spore os i retning af, hvordan vi bedst forbereder os på dem.

Forskning af meget høj kvalitet

Ruth Mottram, klimaforsker ved DMI, mener også, at der er tale om højkvalitetsforskning med meget interessante konklusioner.

- Undersøgelsen er super interessant. Forskerne sammenbringer meget data, som andre forskere har arbejdet på i årevis, siger hun.

- Kvaliteten af den her forskning er meget høj. De er topforskere på det her område.

Ruth Mottram er glad for, at hun med den nye forskning i ryggen kan svare mere sikkert på spørgsmål, hun får om, hvorvidt klimaforandringerne ikke bare er naturlige variationer.

- Klimaet har altid forandret sig. Men den nuværende forandring er helt unik de senseste 2.000 år.

Savner mere data fra havet

Oceanograf og klimaforsker Jørgen Bendtsen fra ClimateLab har også kigget på forskningen. Og han finder den meget interessant.

- I klimatisk sammenhæng viser studiet, at der ikke tidligere har været perioder, hverken kolde eller varme, hvor temperaturændringerne har været så udbredte som nu. Den nuværende opvarmning er exceptionel, fordi det er en opvarmning af hele kloden, skriver han i en email.

Han efterspørger dog en større dataindsamling, da kun 150 af de 700 undersøgte prøver er fra havene. Som udgør 71 procent af Jordens overflade.

Ruth Mottram på Twitter: "160 milliarder tons is er smeltet i løber af de 3,5 uge, jeg var væk fra mit skrivebord." (© Screenshot)

Varmerekorder og smeltende ismasser

Den nye forskning offentliggøres i en uge med varmerekorder i store dele af Europa, hvor en hedebølge lige nu sender varm luft fra Nordafrika herop.

Selvom hedebølger er ganske naturlige, betyder klimaforandringerne, at de både opstår oftere, og at de samtidig bliver varmere.

Samtidigt ser afsmeltningen af indlandsisen i Grønland ud til at tage til. Og måske nå niveauet fra rekordåret 2012.

Ruth Mottram skrev onsdag på Twitter, at indlandsisen har mistet 160 milliarder tons is de senestre tre en halv uge. Det svarer til samme mængde vand, som løber igennem Niagara Falls på et år og ni måneder.