Gråsæler vender stærkt tilbage til Danmark: Nu har de lært at jage marsvin

DNA-beviser fra marsvin-kadavere afslører, at gråsæler er begyndt at jage langt større byttedyr end normalt.

Nino her er forskningssæl på SDU. Sæler angriber deres bytte nedefra. Derfor kan de også fange og æde fugle, der flyder på havoverfladen. (© Syddansk Universitet)

Når den ligger der på stranden med sin aflange, spækfyldte krop trykket ned mod sandet, ligner gråsælen ikke ligefrem prototypen på en effektiv jæger.

Men når først dyret kommer i vandet, er sagen en helt, helt anden. Gråsælen er både udholdende og listig, når den svømmer ind på sit bytte nedefra og efterfølgende sluger det helt eller bruger forlufferne til at rive det fra hinanden.

Oftest står der fisk på menuen. Minimum fem kilo om dagen. Krebsdyr, havfugle og blæksprutter går også fint an. Og så er der noget, der tyder på, at gråsælerne er fået smag for et nyt - og større - måltid.

DNA-prøver fra døde marsvin, der er skyllet op på strandene i flere nordeuropæiske lande, viser nemlig, at gråsælen har sat tænder i marsvinenes spæk.

- Gråsæler er meget dygtige jægere, og der er noget, der tyder på, at de nu kan have udviklet en helt ny jagtstrategi, siger Kirstin Anderson Hansen, der er postdoc ved Marinebiologisk Forskningscenter på SDU og en af forskere bag undersøgelsen af de døde marsvin.

Undgår kamp om ressourcerne

I starten af 1900-tallet var gråsælerne næsten udryddet i de danske farvande på grund af jagt. Og selvom sælerne blev totalfredet i 1967, er de først de senere år vendt tilbage.

Til gengæld breder de sig nu hurtigt. I 2017 blev der talt 221 individer i den danske del af Vadehavet. Det var 50 procent flere, end der blev talt året før.

Flere sæler betyder flere om ressourcerne, og jagten på marsvin kan, ifølge Kirstin Anderson Hansen, være en strategi, sælerne udvikler, så de ikke skal slås om de samme ressourcer.

- Og så er det smart at spise et marsvin frem for en masse fisk, hvis man kan komme til det. Udbyttet er jo langt større, siger hun.

Et marsvin vejer omkring 60-75 kilo. Til sammenligning kan en han-gråsæl veje op til 300 kilo.

De udskældte sæler er ingen trussel

De 300 kilo gør gråsælen til Danmarks største rovdyr. Og ligesom Danmarks andet største rovdyr - ulven - er gråsælen udskældt for at være… Ja, et rovdyr.

Især kystfiskere har set sig sure på sælerne, fordi de flænser fiskenet og æder dele af indholdet. Tidligere har myndighederne tilladt, at fiskere og jægere har kunnet skyde nogle af de fredede sæler. Dog uden det store held.

Men sælerne udgør ikke nogen trussel mod fiskebestanden, og ifølge Kirstin Anderson Hansen, er de heller ikke til fare for marsvinene, som ikke er truede. I hvert fald ikke på nuværende tidspunkt.

- De sidste fem år har vi set en tendens til, at sæler jager andre havpattedyr. Vi har set dem jage spættede sæler, som er væsentlig mindre end dem selv, og nu har vi også bevis for, at de jager marsvin. Men vi ved ikke med sikkerhed, om det kun er nogle gråsæler, der har lært metoden, eller om det er en ny strategi hos dem alle, siger Kirstin Anderson Hansen.