Great Barrier Reef i fare: Klimaforandringerne udrydder korallerne

UNESCO vil kategorisere verdensarven Great Barrier Reef som værende i fare.

På havets bund følger korallerne de rolige bevægelser, mens farverige fisk svømmer rundt i revet. Eller sådan var det for tre årtier siden.

I dag er over halvdelen af verdens rev påvirket af de stigende havtemperaturer, som ødelægger de farvestrålende koraller. Når vandet bliver for varmt, bliver korallerne stressede og mister deres strålende farver. Det fænomen kaldes blegning.

Verden over er rev oftere og oftere blevet massebleget, og især verdensarven Great Barrier Reef i Australien er hårdt ramt.

Blegende spor

Korallernes tab af farver er også et tab af deres måde at optage næring på, hvilket resulterer i, at de sulter og til sidst vil sulte ihjel og dø.

Den massive masseblegning og udryddelse af Great Barrier Reef gør nu, at FN-organisationen UNESCO mener, at det 8.000 år gamle rev skal kategoriseres som værende i fare på deres liste over verdensarvsområder. Det vil sætte et større fokus på at gøre noget ved klimaforandringerne og redde det, der er tilbage af revet.

Men beslutningen kan påvirke Australiens turistindtægt fra revet, som før corona skabte flere tusinder job og var lidt over 30 milliarder danske kroner værd. Derfor er Australien imod UNESCO's forslag.

Verdensarvskomiteen vil tage beslutningen om revet mellem den 21. og 23. juli på et onlinemøde fra Kina. Men du kan allerede nu se, hvorfor det er et problem, at koralrev dør. Det gør du i videoen lige over artiklen.

FacebookTwitter