Greta Thunberg modtaget som en stjerne i Danmark: 'Vi skal opføre os, som om vores liv er på spil'

Tusindvis af danskere deltog i dag i en landsdækkende klimamarch, hvor den svenske klimaktivist var hovedtaler.

Til klapsalver og en fyldt slotsplads foran Christiansborg leverede den 16-årige svenske klimaktivist Greta Thunberg i dag sin første store tale i Danmark.

Med sin velkendte markante og direkte retorik sendte pigen, der i løbet af det seneste år er blevet et internationalt fænomen, tusindvis af danskere afsted på klimamarch i København, Aarhus og flere andre steder i landet.

- Vores hus brænder, og vi skal opføre os, som om vores liv er på spil - for det er det, sagde Greta Thunberg til de fremmødte på Christiansborg Slotsplads.

Tilskuerne jublede og klappede flere gange undervejs i den knap ti minutter lange tale, hvor svenskeren opfordrede til at tage dagens budskab med ind i stemmeboksen ved de kommende valg.

- I har snart valg i Danmark, og i morgen er der valg til Europa-Parlamentet. Det, vi gør i EU, har enorm indflydelse på planeten. Vi er truet og er nødt til at gøre noget, sagde Thunberg.

30.000 på gaden i København alene

Arrangørerne ventede, at op mod 40.000 ville deltage i dagens klimamarch, og tv-billeder fra Aarhus og København viste også tusindvis af mennesker på gaden.

Københavns Politi oplyser, at godt 30.000 deltog i København alene, og blandt de mange deltagere var også kandidater fra flere af de partier, som stiller op til Folketingsvalget og EP-valget.

Se billeder fra klimamarchen herunder.

  • Lørdag var der klima-march på Christiansborg Slotsplads i København. (Foto: Claus bech © Scanpix)
  • Deltager i klima-marchen lytter til den svenske klima-aktivist Greta Thunberg. (Foto: Claus bech © Scanpix)
  • Klima-marchen i København startede på Christianborg Slotsplads. Bagefter gik deltager 2.5 kilometer gennem København.. (Foto: Claus bech © Scanpix)
  • Klimamarchen samlede cirka 30.000 deltagere i København. (Foto: Claus bech © Scanpix)
  • Den svenske klima-aktivist Greta Thunberg talte lørdag vedl Folkets Klimamarch foran Christiansborg. (Foto: Claus bech © Scanpix)
  • Klimamarchen foregik både i København og i flere andre byer i landet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  • Christianborg Slotsplads var fyldt med mennesker, der deltog i klima-marchen lørdag. (Foto: Claus bech © Scanpix)
1 / 7

Også tidligere klimakommisær i EU Connie Hedegaard deltog, og hun trådte også op på talerstolen, hvor hun hyldede de fremmødte.

- Det nytter virkelig noget, når der er et folkeligt pres, sagde hun.

'Jeg kan virke ekstrem, men jeg fremmer bare forskningen'

Det var dog den 16-årige svensker, der var dagens helt store hovedperson. Og efter sin tale fortalte hun DR's klimakorrespondent, Thøger Kirk, hvordan det seneste år har været.

- Det har været meget specielt og svært at forstå, hvor meget der er sket, sagde hun.

Hun forholdte sig også til den kritik, som nogle har rettet mod hende for at være for ekstrem. Den giver hun dog ikke meget for.

- Det kan man synes, men jeg fremmer bare forskningen og det, forskerne siger. Det kan godt virke ekstremt, men det er, hvad forskningen siger, sagde hun og tilføjede til de fremmødte i dag:

- Fortsæt med at kæmpe og giv aldrig op.

Har sat sit præg på ungdommen

DR's klimakorrespondent, Thøger Kirk, har ved flere lejligheder interviewet Greta Thunberg, og han forklarer, hvordan hun på mindre end et år er blevet et internationalt fænomen og også blevet populær herhjemme.

- Hun har betydet utroligt meget, for hun sætter ord på de tanker, som mange unge har. Det har virkelig sat sit præg på ungdommen. Hun er en helt i de danske klasselokaler.

- Unge ved ikke, hvem den svenske statsminister er, de ved ikke noget om svensk politik, men de ved, hvem Greta Thunberg er, siger Thøger Kirk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk