Grønland smelter: Sneen er sort som kul

Isen på Grønland reflekterer rekord-lidt sollys på grund af forurening og alger, der trives i det varmere klima. Og det sætter gang i en ond spiral.

Opdatering: Området i videoen er primært farvet mørkt på grund af mikrober - fx alger - som formerer sig et i et varmere klima samt støv. Forurening fra sod- og kulpartikler (som tidligere fremgik af videoen) bidrager også til den mørke overflade, men den primære kilde er støv og mikrober.

Drøm dig tilbage til juli måned. Solen skinner. Der er 30 grader. Tager du en hvid eller en sort t-shirt på?

De fleste ville nok vælge den hvide. For mens den sorte t-shirt absorberer det meste af solens lys (og dermed varme), reflekterer den hvide en stor del af lyset.

Evnen til at reflektere sollys kaldes albedoeffekten. Ligesom den hvide t-shirt, så har sne og is en høj albedoeffekt. En snehvid overflade reflekterer over halvdelen af det sollys, der rammer den og sender varmen lige tilbage til rummet.

Havet eller våd, sort jord absorberer derimod det meste af varmen.

Derfor ender indlandsisen på Grønland i en ond spiral, når sneen bliver farvet mørk af fx alger, der trives i et varmere klima, støv og forurening fra fx skovbrande, industri eller afbrænding af fossile brændsler.

I videoen herover viser Jason Box den kulsorte is. Den internationalt anerkendte glaciolog og professor ved GEUS er medforfatter på en ny forskningsartikel, som tegner et dystert billede af indlandsisens fremtid

- Jeg er forbløffet over at se, hvor vidtstrakt området er, fortæller han fra Sydgrønland.

Se selv isens tilstand i videoen.

Facebook
Twitter