Virksomheden Blue World Technologies sidder med en af nøglerne til at gøre transport grøn.
De laver brændselsceller, som kan omdanne overskudsenergi fra vindmøller og solanlæg til et flydende brændstof, som kan bruges i lastbiler, busser og biler.
Teknologien er på plads, og egentlig er de klar til at bygge en fabrik og starte en produktion.
- Men de planer er sat på standby i øjeblikket, siger administrerende direktør Anders Korsgaard, mens han viser rundt i en samling blå containere på havnen i Aalborg, hvor virksomheden lige nu holder til.
Investorer holder igen
Coronakrisen har betydet, at de udenlandske investorer, som Blue World lever af, ikke har kunnet besøge virksomheden, og den økonomiske usikkerhed har gjort dem tilbageholdende med investeringerne.
- Coronakrisen har faktisk ramt os to gange.
- Første gang i januar, da det gik galt i Kina, som vi har stærke relationer til, og andet hug kom, da Europa begyndte at lukke ned. Alle vores rejseaktiviteter og investoraktiviteter har været lagt ned, siger han.
Virksomheden har indtil videre ikke kunnet hente hjælp i regeringens hjælpepakker, fordi de endnu ikke har en omsætning.
Krise presser grønne virksomheder
Blue World Technologies er ikke alene.
DR Nyheder har talt med en række grønne iværksættervirksomheder, som er presset af coronakrisen, og det billede kender de også hos organisationen Clean, der repræsenterer grønne virksomheder og andre grønne aktører.
- Vi hører, at rigtig mange virksomheder er berørt af situationen. Det kan godt være, at de kan klare den de næste par måneder, men inden for et halvt år vil det virkelig ramme dem, siger direktør Maria Skotte.
- Det ville være drønærgerligt, hvis nogen af dem skal lukke og slukke. Hvis det sker, kan nogle af de gode grønne ideer gå tabt, siger hun.
- Det er dem, der sidder med morgendagens rigtig gode ide. Danmarks nye eksportpotentiale eller bidrag til den grønne omstilling.
Klimakrisen går ikke væk
Ud over konsekvensen for den enkelte virksomhed vil det også forsinke den grønne omstilling, hvis de grønne iværksættere ikke kommer godt gennem krisen, lyder det fra Klimarådet, der rådgiver regeringen i klimaspørgsmålet.
- Vi har en bragende klimakrise, som bare tordner derudad uagtet coronakrise og økonomisk tilbageslag, siger Peter Møllgaard, der er formand i Klimarådet.
- De grønne techvirksomheder skal bidrage til at løse klimakrisen på den anden side af det her økonomiske tilbageslag, og derfor er det vigtigt, at de overlever.
I Aalborg er Anders Korsgaard fra Blue World Technologies slet ikke i tvivl om, at teknologien, som de bruger - der også kaldes "power to x" - er vigtig for fremtiden, fordi det giver mulighed for at lagre og bruge grøn energi, der ellers ville gå tabt.
- Power to x er et af de helt afgørende elementer i den grønne omstilling, og det vil betyde mindst lige så mange arebejdspladser, som vindmølleindustrien har lavet, vurderer Anders Korsgaard.
Hjælp fra regeringen
Virksomhederne opfordrer regeringen til at sætte gang i Den Grønne Fremtidsfond, hvor der allerede er afsat 25 milliarder kroner, eller lave særlige grønne hjælpepakker.
I regeringen er man klar over, at iværksættere - grønne eller ej - er pressede, og ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) bliver der lige nu arbejdet på hjælp til nystartede virksomheder, så de bedre kan bruge hjælpepakkerne.
- Det er noget af det, vi skal forhandle med Folketingets partier om i de her dage, siger erhvervsminister Simon Kollerup.
Han lover også, at pengene fra Den Grønne Fremtidsfond vil blive taget i brug inden længe.
- Vi prøver at få Den Grønne Fremtidsfond på benene i løbet af den næste korte tid. For vi har også interesse i, at de målrettede grønne investeringer kan bistå vores erhvervsliv til at overleve og gøre, at Danmark er længst fremme i bussen, når vi kommer på den anden side af corona og tilbage på den grønne dagsorden, siger han.