Guide: 5 tips til vild stjerneskudsregn i nat

Ildkugler og stjerneskud i hundredvis flyver over himlen i nat.

Denne artikel blev ved en fejl udgivet lørdag aften og ikke søndag. 'I dag' refererer derfor til søndag den 12. august. Meteorsværmen Perseiderne er på sit maksimum natten mellem søndag og mandag. Har du usædvanligt mange ønsker eller bare lyst til at se naturens eget fyrværkeri, er det i aften, at du skal ud under åben himmel.

Meteorsværmen Perseiderne er på sit maksimum efter midnat dansk tid, hvor du kan se over 100 stjerneskud i timen.

Men for at få en optimal oplevelse, er du nødt til at forberede dig lidt. Det fortæller astrofysiker Tina Ibsen fra Tycho Brahe Planetarium.

Her er fem råd til en god stjerneskudsnat:

1: Undgå lys

Lys fra biler og huse gør det svært at se stjernehimlen ordentligt inde i byen. (© dr)

- I år falder nymånen tæt på Perseiderne, og det betyder lav naturlig lysforurening, fortælller Tina Ibsen.

Men det hjælper ikke, hvis lyset fra stuen og vejen ødelægger oplevelsen.

Søg derfor til et mørkt område. Gerne lidt ude på landet. Og vær tålmodig: Det tager op mod en halv time, før dine øjne helt har vendet sig til nattens mørke. Først derefter vil du kunne se himlen bedst.

2: Se mod nordøst

Perseiderne udspringer fra stjernebilledet Perseus, og det er derfor en rigtig god idé at dreje hovedet mod nord-nordøst og se efter et stjernebillede, der ligner det græske bogstav lambda (λ).

Er du til moderne hjælpemidler, kan en stjernekigger-app hjælpe dig. Tina Ibsen bruger selv Google Sky til Android (som er gratis) og Stellarum eller Star Chart til Iphone (som koster et mindre beløb).

Men når du har fundet Persus, så sluk telefonen. Lyset fra den kan forstyrrer dine øjne, så de har sværere ved at vænne sig til mørket.

3: Ned på græsplænen

(© dr)

Selv om stjerneskuddene i aften vil udspringe fra Persus, vil showet foregå over hele himlen. Så tag et tykt tæppe med og læg dig under den åbne himmel.

- På den måde maksimerer du mængden af himmel i dit synsfelt, siger Tina Ibsen.

Da du skal være der et stykke tid, kan det også være en idé med lidt snacks og noget at drikke. Hvis du skal ind i køkkenet efter det, skal dine øjne jo igen vende sig til mørket bagefter.

4: Glem kikkerten

(© dr)

- Lad være med at finde kikkert og alt mulig andet frem. Stjerneskuddene kan sagtens ses med det blotte øje. Især Perseiderne, der er kendt for at give store stjerneskud, såkaldte ildkugler, fortæller Tina Ibsen.

Så gem stjernekikkerten til at se planeter en anden aften.

- Da jeg som barn lå på mine forældres græsplæne på Amager og så Perseiderne, var der nogle af ildkuglerne,der var så store, at man ligefrem kunne høre dem over himlen. Det er så stort bare at se det. Man behøver ikke alt muligt udstyr, siger Tina Ibsen.

5: Håb på skyfri himmel

Hvis der er helt skyet er chancen for at se stjerneskud lig nul. (© dr)

Vejrudsigten melder lige nu om skyer natten mellem søndag og mandag.

Men der kan være huller i skydækket. Tilbage er der kun at håbe, at der bliver mange og store huller.

DR vil gerne se dine stjerneskudsbilleder - send dem til os på 1212@dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk