Guide: Gør dig klar til århundredets længste måneformørkelse

Fredag er der total måneformørkelse. Det giver en rød måne, hvor der også vil være mulighed for at se planeten Mars.

Hvis du vil starte weekenden med noget spektakulært, skal du tage et tæppe og måske en kikkert og så lægge dig ud under den åbne himmel fredag aften.

Her kan du nemlig opleve århundredets længste totale måneformørkelse, hvor månen vil få et rødt skær.

Det kaldes også for blodmåne, og fænomenet kan opleves i hele Danmark fredag den 27. juli.

Hvis du skal være sikker på at få det bedste kig på blodmånen, skal du have frit udsyn mod øst. Månen står nemlig lavt, og hvis du er inde i byen kan høje bygninger komme i vejen.

- Det er allerbedst er at stå på stranden med udsyn mod øst. Men det vigtigste er bare, at der er frit udsyn mod øst, fortæller Tina Ibsen, der er astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium.

Blodmånen vil trone frem på himlen i bedste sendetid fredag aften. Månen står op klokken 21:23 i København, og blodmånens røde skær kan ses fra omkring klokken 21:30. Blodmånen forsvinder først igen efter halvanden time, så der bliver masser af tid til at studere fænomenet. Og bor du på Bornholm, er du ekstra heldig.

- Det allermest optimale sted at se måneformørkelser er Bornholm, fordi månen her står op allerede klokken 21, fortæller astrofysiker ved DTU Space Michael Linden-Vørnle, der kalder det årets største astronomiske begivenhed.

Den længste blodmåne i dette århundrede

Blodmåne er ikke et sjældent syn i Danmark disse år. Sidste gang, der var blodmåne, var i september 2015. Efter fredag er den næste gang, hvor du kan se en blodmåne, i januar 2019.

Men blodmånen på fredag er alligevel helt særlig, fortæller Tina Ibsen.

- Det bliver den længste totale måneformørkelse i dette århundrede. Lige den her gang er der nemlig en lang periode på halvanden time, der kaldes totaliteten, hvor vi har den totale fase med blodmåne, siger hun.

Længden af blodmåne afhænger af, hvor tæt månen er på jorden, forklarer Tina Ibsen. Jo længere væk månen er, jo langsommere bevæger månen sig i forhold til Jorden. Vi vil derfor opleve at blodmånen varer længere. Månen kredser nemlig ikke i en lige bane rundt om jorden, og derfor kan der være forskellig afstand til jorden.

På fredag er månen tæt på jorden, og vi får derfor den lange totale måneformørkelse.

Udsigt til blodmåne kræver også sit vejr. Hvis der er overskyet, ser man den ikke. Der er dog godt blodmånevejr i sigte, lover vagthavende metereolog hos DMI Klaus Larsen.

- Der bliver tørvejr og skyfrit over hele landet, så jeg vil tro, at de fleste kan se månen, hvis de vil.

Et syn af Mars

Hvis du ikke allerede har besluttet dig for, at din aften i morgen skal bruges på at studere den blodrøde måne på himlen, så er der måske endnu en god grund til at overveje det, mener Michael Linden-Vørnle.

Himlen gemmer nemlig også på en anden overraskelse.

Jordens naboplanet, Mars, har ikke været så tæt på jorden, som den er lige nu, siden 2003. Derfor vil du under den totale måneformørkelsen tydeligt kunne se "den røde planet", der vil glimte som en orangefarvet stjerne under månen.

Verden har måneformørkelse en gang om året

Efter blodmånen i januar 2019 skal vi vente helt indtil 2025 før, at vi kan se den store røde ost igen.

Får du abstinenser efter blodmåner og måneformørkelser er der dog muligheder, hvis du vil rejse for det.

Der er i gennemsnit total måneformørkelse én gang om året - et eller andet sted i verden.

Det samme gælder solformørkelser, men det er dog ikke totale solformørkelser. Sol-og måneformørkelser følges nemlig ad med et par ugers mellemrum.

- Sol og måne-formørkelser parrer sig op, så når der er en solformørkelse vil der være en måneformørkelse cirka 14 dage senere. Nogle gange kan det også være omvendt, hvor måneformørkelsen kommer først, men det sker altid med cirka 14 dages mellemrum, fortæller Tina Ibsen.

Men det kan altså blive dyrt i flybilletter, hvis du vil opleve både sol-og mørkeformørkelser. De kan nemlig ikke altid ses de samme steder.

- Anledningen til vores blodmåne er en delvis solformørkelse, der lige har været syd for Australien. Den solformørkelse fik vi dog ikke at se i Danmark - for det var nat her, siger hun.

Opdateret: I artiklen fremgik det, at måneformørkelsen var lang, fordi månen var tæt på Jorden. Dette er ikke korrekt. En måneformørkelse er længere, når månen er placeret længere væk fra Jorden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk