Haj-foster spiller død for at undgå rovdyr

Dansk hajart har udviklet et imponerende trick til at undgå at blive spist, mens den endnu er i ægget.

Den voksne småplettede rødhaj. Ekspert kan ikke komme i tanke om andre dyr, der kan holde vejret som forsvarsmekanisme i fosterstadiet. (© Kattegatcentret)

Hvis du kommer i en situation, hvor livet står på spil, er der overordnet tre taktikker, du kan hive ud af ærmet: Kæmp, flygt eller frys.

Og den sidste taktik har den småplettede rødhaj lært at mestre.

Hajen, der er bosat i flere danske farvande, har nemlig et imponerende trick, når der fare på færde. Og den bruger manøvren allerede før, at den er blevet født.

Når haj-fosteret ligger i ægget kan den nemlig stoppe sin vejrtrækning, hvis der er et rovdyr i nærheden. Den spiller altså død.

Sjælden teknik hos fostre

Og det ser man ikke tit hos havdyr, forklarer Michael Hansen, der er marinbiolog og naturvejleder hos Øresundsakvariet - Københavns Universitet.

- Jeg kan ikke komme i tanke om andre dyr, der kan spille døde allerede i fosterstadiet, siger han.

Forskningsforsøget kommer fra et bachelorprojekt fra Aarhus Universitet, der er udarbejdet med vejledning fra Kattegatcentret.

- Mine resultater viser, hvordan småplettet rødhaj-fostre holder pause i deres åndedræt og laver en såkaldt 'frys respons', når de udsættes for et meget svagt elektrisk felt på én mikrovolt. Da alt levende udsender et svagt elektrisk felt, tror de nemlig, at der er et rovdyr i nærheden – og ved at spille døde, mindsker de risikoen for at blive spist, siger Jonathan Christensen, der står bag projektet, i en pressemeddelelse.

Til de bekymrede understreger Jonathan Christensen, at én mikrovolt svarer til følelsen af, at en anden fisk svømmer forbi ægget.

Rokker og bambushaj bruger også elektrisk sans

- Forskningsresultaterne viser, at småplettet rødhajer allerede inde i ægget både har udviklet og bruger den ”elektriske sans” til at undgå eventuelle rovdyr. Det er tidligere kun blevet dokumenteret en enkelt gang hos sømrokker og brunbåndet bambushaj, og aldrig før hos denne hajart, siger marinbiolog Rune Kristiansen, der har været ekstern vejleder på forskningsprojektet, i pressemeddelelsen.

Tricket er ikke noget, som Michael Hansen mener, at den småplettede rødhaj tager med sig i voksenlivet.

Han har ikke hørt om voksne hajer, der spiller døde, fordi der er rovdyr i nærheden.

- Når de først er voksne og frit svømmende, så er de ikke ligeså udsatte som i ægget, fordi de bare svømmer væk, hvis der er fare, siger han.

Jonathan Christensen arbejder på at få udgivet forskningen i et videnskabeligt tidsskrift.