Hajer dør af kulde i USA

Kulden i Nordamerika har været så ekstrem, at frosne hajer er skyllet op på strandene på østkysten.

Nordamerika er ramt af ekstrem kulde, der er så voldsom, at døde og dybfrosne hajer er skyllet op på stranden ved Cape Cod i Massachusetts. (© Atlantic White Shark Conservancy)

VIDENSKABSBILLEDET

Nordamerika er ramt af ekstrem kulde. I New York fejrede man den koldeste nytårsaften i 101 år. Og omkring nytåret lå temperaturne under frysepunktet i hele 90 procent af USA.

De arktiske temperaturer er højst usædvanligt. Også for hajerne i Massachusetts, der er en delstat på østkysten.

Ekstrem kulde i USA

En gigantisk vinterstorm har ramt det nordøstlige USA og forårsaget tusindvis af aflyste flyafgange og lukkede skoler. Mange steder - blandt andet i New York - er der indført nødretstilstand, og indbyggere forbydes at gå ud, med mindre det er livsvigtigt for dem. Titusinder af amerikanere står uden strøm og millioner af andre er truet af strømafbrydelser.

Se Tema

Her er i alt fire døde og dybfrosne hajer skyllet op på stranden ved Cape Cod. Hajerne tilhører Alopiasslægten, der normalt findes i de varmere dele af oceanerne.

Ifølge Atlantic White Shark Conservancy er hajerne efter alt at dømme ”strandede på grund af kuldechok”.

Naturfredningsorganisationen arbejder sammen med de lokale myndigheder og vil tage vævsprøver af hajerne, når de er tøet op.

Greg Skomal, der er marinbiolog for Massachusetts Division of Marine Fisheries, siger til New York Times, at hajerne sandsynligvis var på vej fra nord mod varmere vande sydpå, da temperaturne pludseligt dykkede, og de derfor ikke nåede væk.

- Hvis der er koldt vejr, så fryser deres gæller hurtigt sammen. Gællebladene er meget følsomme, og det vil ikke tage lang tid, før hajerne dør, siger Greg Skomal til avisen.

Skomal siger også til Boston.com, at der kan være flere end de fire hajer, som er bukket under for kulden.

(© Atlantic White Shark Conservancy)