Har du klimavenlige sommerferieplaner?

Solcreme og badering bliver i de kommende måneder pakket ned i håb om sol og sommer under sydligere himmelstrøg. Men ferien er en stor post på vores CO2-budget.

(Foto: © Anders Morgenthaler)

Det danske sommervejr er ikke hvad det har været. I hvert fald rejser flere og flere danskere hvert år med fly ud for at se verden.

- Vi flyver oftere. Vi flyver længere væk. Og det sætter alvorlige aftryk på klimaet, siger Henrik Gudmundsson, der er seniorkonsulent hos den grønne tænketank Concito.

Op mod fem procent af vores skadelige gasser kommer fra flytrafikken, det skyldes ifølge Henrik Gudmundsson ikke mindst en liberalisering af flymarkedet.

- Der har været nogle dygtige erhversdrivende, som har udnyttet det her marked til at give kunderne billige rejser. Derfor rejser vi mere både herhjemme og udenlands, siger han.

Omkring 90 procent af din CO2-udledning i forbindelse med din ferie kommer fra transportdelen. Det er dog ikke kun flytrafikken, som er med til at gøre turister klimatunge.

Hurtigfærger er værre end fly

Når du stiger ombord på en hurtigfærge bliver dit klimaaftryk højere end en flyvetur målt per kilometer. Det overrasker mange, men ifølge Henrik Gudmundsson er der en simpel regel at huske på.

- Hvis der er en motor, så udleder du CO2. Og jo hurtigere det går eller jo større motor, des mere CO2, siger han og fortsætter:

- Hvis du sammenligner en tur til Sydeuropa med fly og en fyldt personbil, så er flyturen tre-fire gange så slem.

Selvom færgefart også sætter sit spor, så er den altoverskyggende udfordring flyrejserne.

- De lange flyrejser er de værste. Mange stop på turen er også skidt. Så hvis du skal flyve, skal det være kort og direkte. Derudover kan man købe kompensation for sin udledning ved forskellige organisationer, som planter træer eller erstatter sort energi med grøn for det, du udleder på turen.

Henrik Gudmundsson kører selv med tog i Norge og vandrer gennem fjeldet. Han har også gode råd til din sommerferie, hvis du ønsker et mindre CO-aftryk.

Kort liste over klimavenlige ferier:

1. Vandreferie uden klimafodspor

Hold din sommerferie i Danmark. Tag gerne cyklen ud til vandet og nyd den forhåbentlig gode sommer. Du kan også tage en vandreferie, for det kan ikke blive mere klimavenligt end at gå på dine to ben.

2. Tut Tut! Uden damp eller benzin

En togtur i Europa er også god, fordi de fleste tog er elektriske. Du kan endda tage flere ture til forskellige storbyer, uden at dit klimaregnskab løber løbsk.

3. Kom familien ved, mens du spare på CO2'en

Fyld bilen og kør til nabolandene. Selvom bilen bruger benzin, så er den forholdsvis effektiv sammenlignet med færger og fly. Med et telt i bagagerummet kan du også få fornemmelsen af frihed i eksempelvis Sverige.

89. Glem alt om god klimasamvittighed

Flyrejse med flere stop til Thailand.

- Man kan så lige tilføje, at du sagtens kan sidde på en campingplads lige rundt om hjørnet og have god klimasamvittighed, men hvis du kun lever af røde bøffer, hjælper det ikke så meget, siger Henrik Gudmundsson.