Hedebølge i USA koger fisk levende i floderne og giver dem livsfarlig svamp

Store dele af Nordamerika har oplevet rekordhøje temperaturer hen over sommeren.

Samtidigt med, at laksens organer langsomt sætter ud på grund af varmen, bliver dens immunforsvar svækket så meget, at den angribes af svamp og danner store sår. De går i opløsning både udenpå og indeni, siger Lars Skou Olsen fra Den Blå Planet.

Denne sommer har været den varmeste nogensinde i store dele af USA og Canada.

Mere en 100 steder er der i løbet af juni og juli blevet sat nye varmerekorder, og på de hårdest ramte egne har termometeret vist tæt på 50 grader celcius.

Det er særligt den nordvestlige del af USA, og den vestlige del af Canada, som har oplevet den voldsomme varme, og det har ført til både skovbrande, delvist lammede samfund og mange varmerelaterede dødsfald.

Hedebølgen har stået på i mere end en måned flere steder, og ligesom mange mennesker har lidt under de ekstreme forhold, så har naturen og dyrelivet også kæmpet for at overleve varmen.

I Columbia River i det nordvestlige USA har en gruppe forskere filmet en stime af laks, som var på vej op ad floden for at gyde.

Normalt er det en majestætisk vandring, der skriger af flotte BBC-billeder og Sir David Attenboroughs begejstrede stemme, men forskernes billeder viste en anderledes grum og tragisk virkelighed, fortæller Lars Skou Olsen, som er chef for dyr og anlæg hos Den Blå Planet.

- Temperaturen i floden er steget så meget, at laksene praktisk talt bliver kogt levende. Deres organer kan simpelthen ikke klare den type varme, og derfor bliver de afkræftede og til sidst dør de. I takt med at deres krop langsomt står af, ryger deres immunforsvar helt i bund, og det er derfor de i så høj grad bliver angrebet af svamp. De er i opløsning både indeni og udenpå, siger han.

Det er ikke kun laksen som lider

Temperaturerne har i nogle områder ligget tæt på 20 grader over normalen i mange uger i træk.

Det betyder, at ferskvand som floder og søer over længere til er blevet varmet så drastisk op, at dyrene som lever i det ikke kan holde til det.

Når vandet bliver varmere, opstår der nemlig store problemer for dyrene, fortæller Lars Skou Olsen.

- Varmen gør, at der er langt mindre vand i floderne, end der plejer. Når vandet fordamper, bliver det tilbageværende vand endnu hurtigere varmet op, og samtidigt er vandet også mindre iltholdigt, når det er varmt. Det betyder, at rigtig mange fisk ender med at dø af iltmangel også.

Laksene lever normalt i de store oceaner, hvor vandtemperaturen ofte er relativt kølig. Derfor kan deres kroppe ikke holde til det overophedede flodvand, hvor de gyder. (Foto: Conrad Gowell © All rights reserved)

Det samme gælder også for en lang række andre dyr end laksen.

Lars Skou Olsen anslår, at mindst et par hundrede andre arter oplever de samme livstruende udfordringer.

Og det er særligt svært for de fisk, bløddyr og insekter, som lever i ferskvand, fortæller han.

- I havet flygter dyrene nordpå, hvor de kan finde koldere vand at leve i. Det kan dyr i floder og søer ikke gøre på samme måde, og det er derfor, vi ser dem lide på den her måde. En art, som denne her laks, er programmeret til at svømme op ad floden for at formere sig, og det vil den fortsætte med at gøre, selvom den møder umulige forhold, som dem vi ser denne sommer, siger han.

I år ser det sort ud for laksenes chancer for at yngle og videreføre arten, fordi vandtemperaturerne tager livet af dem med både iltmangel, svampeinfektioner og organer som står af. (Foto: Conrad Gowell © All rights reserved)

Den globale opvarmning truer laksene med udryddelse

I år ender størstedelen af laksene i Columbia River formentlig med at dø af enten iltmangel, svigtene organer eller svampeinfektioner.

Det kommer til at betyde, at deres tur op ad floden ikke ender med en masse nye laks, som ellers er målet med strabadserne.

At laksene ikke får ynglet et enkelt år, er ikke et stort problem for bestanden – men det er straks en anden sag, hvis hedebølger som den i år bliver mere almindelige, fortæller Lars Skou Olsen.

- Problemet for naturen opstår, hvis ekstremer som for eksempel hedebølger kommer tilbage år efter år. Bestanden kommer til at knække fuldstændigt, hvis laksene ikke kan yngle flere år i træk, og så vil arten være tæt på umulig at redde. Det samme mønster gør sig desværre gældende for mange andre arter, og som tingene ser ud lige nu, kommer det til at gå uhyggeligt hurtigt ned ad bakke for fiskene, siger han.

En undersøgelse fra World Meteorological Organisation viste for nyligt, at de rekordhøje temperaturer i Nordamerika ville have været tæt på umulige, hvis ikke det var for den globale opvarmning.

Mange steder i det vestlige USA er der sat varmerekorder på over 50 grader celsius denne sommer. Her ses en glohed status i Death Valley i Californien. (Foto: PATRICK T. FALLON © AFP or licensors)

Pilen peger på, at de stigende temperaturer er med til at skubbe til grænsen for de meget ekstreme vejrfænomener – og gøre dem langt hyppigere.

En kombination, som mange vandlevende arter ikke kommer til at have en chance imod, fortæller Lars Skou Olsen.

- Klimaforandringerne stiller dyrene overfor ekstremer, som de ikke kan overleve. Det har allerede stor betydning for fisk i hele verden, og det gør ondt at se på de mange skabninger, som åbenlyst lider, fordi det bliver varmere. Det er bare så frustrerende med klimaproblemerne, fordi det både er alles skyld og ingens skyld på samme tid, siger han.