Det skal være billigere for danskerne at skifte deres gamle olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe eller fjernvarme.
Sådan lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen (S), der præsenterer første del af regeringens udspil til den længe ventede klimaplan, der skal vise, hvordan Danmark inden for de næste ti år reducerer sit udslip af drivhusgasser med 70 procent.
- Vi vil gerne have billigere varme til danskerne, vi vil gerne sætte gang i hjulene med noget beskæftigelse, og endelig er det her meget vigtigt for Danmarks CO2-udledning, siger Dan Jørgensen.
Udspillet om varmesektoren er første skridt i et større klimaudspil, som regeringen vil fremlægge i den kommende uge. Udspillet vil - ud over at gøre det billigere for private at udskifte gamle fyr - også sikre, at kommunerne fremover kun kan vælge grønne løsninger, når de skal lave varmeprojekter. Og det er en god ide, lyder det fra Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.
- Det betyder konkret, at det er muligt at tilbagerulle naturgasområder og få fjernvarme ud i de områder i stedet for. Det er rigtig positivt for klimaet, siger han.
Professoren glæder sig i det hele taget over, at der endelig sker noget på hans område, hvor der ifølge ham selv ikke har været et eneste udspil de seneste 20-30 år.
- Vi har ikke set et udspil, siden vi startede varmeplanlægningen i Danmark i 1980’erne. Derfor er det rigtig fornuftigt, at vi nu tager et spadestik ind i olie- og gasdanmark, siger han.
Regeringen regner med, at udspillet samlet set vil betyde en reduktion på omkring 0,7 millioner ton CO2 i 2030.
Det svarer til, hvad man ville spare, hvis der i et år kørte 250.000 færre benzin- og dieselbiler på vejene. Samlet set udgør det dog kun en lille del af det samlede klimamål. For at nå en reduktion på 70 procent skal der nemlig findes reduktioner for knap 19 millioner ton CO2 inden for de næste ti år.
En god begyndelse
Klimarådet, der er regeringens vismænd på klimaområdet, mener dog heller ikke, at udspillet er meget mere end end "god begyndelse".
- Der er nogle rigtige takter i det, som også stemmer fint overens med det, Klimarådet har foreslået. Men det er klart, at vi havde gerne set, at man var gået endnu videre og for eksempel havde fået introduceret en drivhusgasafgift, siger formand Peter Møllgaard.
Han glæder sig til at se indholdet af de tiltag, som klimaministeren lover vil komme i næste uge.
- Det er fint, at der kommer en masse tiltag nu. Det har vi jo sagt i Klimarådet i lang tid, at vi skal videre nu, og der skal ske noget (...) Vi har ikke fået planen for de store hovedpiner, vi har i klimaomlægningen. For eksempel for transport og landbrug. Så der er stadig lang vej, siger han.
Hos De Radikale, som ad flere omgange har truet med at vælte regeringen, hvis der ikke snart kommer en klimaplan, er begejstringen for varmeudspillet også til at overse.
- Der er i og for sig gode elementer i det, men det er lidt som at klippe hæk med en neglefil. Det er så uendelig småt i forhold til den udfordring, vi står overfor. Hvis vi skal tage den grønne omstilling i det tempo, regeringen lægger op til her, så får vi brug for et ekstra årti for at nå vores 70-procentsmål, siger Morten Østergaard, der er partiets politiske leder.
- Så vi er nødt til at sige, at ambitionsniveauet skal op. Den samme handlekraft, vi har set med coronakrisen skal også gøre sig gældende for klimaet, siger han.
At nå klimamålet kræver store omstillinger af hele samfundet. Er det ikke okay, at det tager lidt tid at finde ud af, hvordan man gør det smartest?
- Vi har allerede brugt for meget tid. Vi kunne have startet forhandlingerne om det her for måneder siden. Det har ikke noget med corona at gøre, og derfor er det på høje tid, at vi kommer i gang, siger Morten Østergaard.
Professor Brian Vad Mathiesen er med på, at det ikke er på varmeområdet, regeringen finder de største CO2-reduktioner. Men han fastholder, at udspillet fra regeringen er vigtigt.
- Det her tiltag er med til at gøre, at både el og varme kan komme helt over på vedvarende energi i 2030. Det er klart, at områder som transport er større end varmeområdet, men vi er nødt til at tage fat i alle de redskaber, vi har, hvis vi skal nå 70-procentsmålet, siger han.
Klimaminister Dan Jørgensen vil i dag ikke løfte sløret for, hvad de næste udspil kommer til at handle om.
- Men vi har selvfølgelig tænkt os at adressere mange andre ting i det danske samfund, hvor vi i dag har problemer med for stor CO2-udledning, siger han.