Her er jeres råd: Sådan bekæmper vi overforbrug af plastik

Læs mere end 20 gode råd fra dr.dks brugere til, hvordan du kan genanvende eller reducere dit forbrug af plastik.

- Jeg har altid en foldet plastikpose i alle mine tasker, så jeg ikke behøver at købe flere end dem, man ikke kan undgå at få. Desuden siger jeg altid nej tak til poser ved småindkøb - fx i Matas, lyder et råd fra 29-årige John. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

“Bekæmp plastikforurening: Hvis du ikke kan genbruge det, så sig nej tak.”

Sådan lød budskabet, da FN tirsdag markerede“Verdens Miljødag”. Dagen er siden 1974 blevet afholdt for at skabe global opmærksomhed omkring vores miljø og få mennesker til at gøre en indsats for at beskytte det.

Derfor bad vi jer, dr.dks brugere, om at komme med jeres bedste tip til, hvordan I begrænser jeres forbrug af plastik eller sørger for at genanvende plastprodukter.

Og det er væltet ind med gode bud fra mere end 300 mennesker, der gerne vil dele deres tip og hjælpe andre med at spare plasten.

Sortering er besværligt

Flertallet anbefaler at skrue ned for brugen af engangsplastik i form af poser, service, sugerør og lignende. Hvis du køber plastemballage, opfordrer flere til, at du bruger det en ekstra gang til for eksempel opbevaring af madvarer eller som affaldspose.

Andre opfordrer til, at der kommer pant på flere plastprodukter - som vi kender det fra vores pantsystem på flasker.

Derudover er rigtig mange trætte af, at det er krævende at skulle sortere sin plast. I flere kommuner er det ikke en del af affaldssorteringen, og for Camilla på 39 år er løsningen blevet, at hun to gange om ugen tager sit plastaffald med på arbejdspladsen, som ligger i en anden kommune - med plastsortering.

Hjemme hos Henrik er løsningen blevet til et samarbejde med naboen. Det kan du læse mere om længere nede, for her kommer listen med nogle af de mange ideer, vi har modtaget:

Når du er ude at handle

Erik, 45 år:

- Engangshandsken fra supermarkedernes brødskabe stikker jeg i lommen, når den er brugt. Behøver nu aldrig købe nye plasthandsker til mindre krævende formå.

Eva-Maria, 54 år:

- Jeg køber udelukkende vaskepulver i kartonæsker. Drop flydende vaskemiddel. Det samme gælder håndsæbe. Brug en sæbebar i stedet for flydende sæbe i plastikbeholdere.

Ane, 31 år:

- Jeg køber shampoo, opvaskemiddel, håndsæbe og vaskemiddel i 5 liter ad gangen, som jeg fylder op af i nogle glasbeholdere med pumper. Sparer virkelig meget plastikemballage på den måde!

John, 29 år:

- Jeg har altid en foldet plastikpose i alle mine tasker, så jeg ikke behøver at købe flere end dem, man ikke kan undgå at få. Desuden siger jeg altid nej tak til poser ved småindkøb - fx i Matas.

Peter, 36 år:

- Køb ikke mælkekartoner med plastskruelåg. Og hvorfor har industrien implementeret det? Det er kun blevet mindre miljøvenligt, og den gamle foldefunktion virker.

70 procent af alt affald i havet udgøres af engangsplastik og fiskeredskaber. EU har for nylig offentliggjort et lovforslag, der forbyder 10 konkrete slags plastprodukter. (Foto: Patrick Pleul © Scanpix)

Når du bliver kaffetrængende

Signe, 20 år:

- Drop sugerøret og plastiklåget til din to-go kaffe!

Signe, 22 år:

- Jeg læser på universitetet, og jeg har altid en termoflaske med kaffe og te med og en porcelænskop. Sådan sparer jeg på engangs-kaffekopper.

Elisa, 21 år:

- Jeg har en termokop, jeg bruger til to-go kaffe. Så beder jeg dem fylde den op i stedet for de normale to-go kopper.

Når du går i haven

Alice, 32 år:

- Genbrug plastikbøtter fra mad og grøntsager som spirrebakker og inderskåle i små potteplanter og brug de gennemsigtige som låg til spiring. Så er det aldrig nødvendigt at købe spirebakker i plastik.

Pernille, 46 år:

- Genbrug plastik-potterne fra de blomster, du køber, til at så frø og stiklinger i. Det samme med plastik-bøtter fra madvarer - bare husk at prikke hul i bunden som dræn. Dem med låg kan fint bruges til opbevaring af f.eks. frø eller æggeskaller, teposer og kaffegrums, som gøder jorden.

Når du skal opbevare mad

Lisbeth, 23 år:

- Genbrug gamle syltetøjsglas til gulerodsstængerne i madpakken i stedet for film og plastikposer. Brug tallerkener, tupperware, patentglas i køleskabet til at holde kødsovslugten fra resten af madvarerne. Film og sølvpapir er sjældent strengt nødvendigt.

Maja, 16 år:

- Herhjemme bruger vi beholdere til f.eks. madpakker og madopbevaring frem for plastikposer. Vi har også skiftet plastikposer ud med stofposer (som vi købte for 4 måneder siden og stadig ikke er slidte).

Når du er tørstig

Søren, 28 år:

- Genbrug saftevands- eller sodavandsflasker til drikkedunke. De kan bruges mange gange, før de falmer og skal udskiftes.

Tobias, 39 år

- Netop købt en sodastream. Blandt andet for at nedbringe forbrug af flasker og den transport, de tunge varer måtte gennemgå.

Når du er ude at gå en tur

Vibeke, 58 år:

- Alle samler 3 stykker skrald op fra gaden eller i naturen hver dag, og smider det i skraldespanden.

Når sorteringen er nemmere i flok

Henrik, 42 år:

- Vi har 3 tønder, hvor vi selv og vores naboer ligger plast i. Sorteret i gennemsigtig, farvet og hård plast. Én gang om ugen afleverer jeg det på genbrugspladsen

Og Johannes, 21 år, der har fat i den nok vigtigste pointe af dem alle:

- Det vigtigste er at smide det plastik, man bruger i skraldespanden og ikke i naturen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk