Hvert år skader vi naturen og klimaet for milliarder - nu lover ministeren at bruge sin helt nye grønne lommeregner

Nyt regnestykke viser, hvor meget vores produktion og vækst skader klimaet.

Fremover skal det regnes med, hvad det koster klimaet og miljøet, når der bliver taget nye beslutninger på Christiansborg, siger klimaminister Lars Aagaard. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Hvert år skader vores produktion naturen og klimaet for 250 milliarder kroner.

Det har en forskergruppe fra Københavns Universitet i dag slået fast. Samtidig har de præsenteret en ny grøn regnemetode, der gør det muligt at indregne miljøomkostninger, når der fremover skal tages politiske beslutninger.

På den måde vil man kunne se, hvad det koster på den grønne konto, når der tages beslutninger om en ny motorvej, en CO2-afgift på landbruget eller noget tredje.

Klimaminister Lars Aagaard (M) lover, at den nye grønne lommeregner vil blive brugt.

- Man bruger regnemodellen til at finde ud af hvad et forslag betyder for beskæftigelsen eller eksporten. Men nu kan altså også regne klimaeffekterne med ind, siger han.

- Selvfølgelig vil de blive brugt. Det er derfor, vi har brugt penge på det. Vi får de bedste politiske diskussioner, hvis de foregår på et veloplyst grundlag. De her modeller skal hjælpe demokratiet, siger han.

Forurenet luft og drikkevand

Forskergruppen - der ud over Københavns Universitet også tæller eksperter fra Aarhus Universitet, DTU og Danmarks Statistik - har brugt flere år på at finde frem til en måde at udregne værdien af Danmarks samlede produktion eller det vi kalder bruttonationalproduktet (BNP).

En ny måde, der også medregner den forurening af vores luft, vand, natur og klimaet som produktionen er skyld i - i stedet for kun at se på indtjeningen - og samtidig sætter kroner og øre på den værdi, som naturen har for os mennesker.

De kommer frem til et samlet tal på omkring 250 milliarder kroner årligt. Det dækker blandt andet over 95 milliarder, som dårlig luftkvalitet koster i blandt andet sundhedsudgifter og 64 milliarder til klimaskader, som udledningen af drivhusgasser medfører.

Christiansborg er flere partier glade for, at den del af regnestykket nu også er synligt.

- Det er et utrolig højt beløb. Men det overrasker mig ikke voldsomt, for jeg var med på, at vores produktion og måde at leve og forbruge på har en pris, siger Mette Abildgaard, miljøordfører for De Konservative.

- Det er et vigtigt tal, fordi det tydeliggør, at det også har økonomiske konsekvenser, når vi vælger ikke at regulere og stille krav i forhold til at passe på vores omgivelser, siger hun.

- Fuldstændig afgørende

Enhedslisten er også glade for det nye grønne BNP.

- Det her er noget, vi har ventet på rigtig længe, så jeg er meget begejstret, siger politisk ordfører, Mai Villadsen.

- Endelig kommer vi til også at indregne andre værdier end bare vækst og økonomi, når vi snakker BNP. Det er fuldstændig afgørende, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen (S).