Hvor mange bliver egentlig dræbt af vulkaner?

Vulkaner dræber langt færre mennesker end jordskælv. Her er 3 ting, du skal vide om vulkanudbrud. 

Landsbyen San Miguel Los Lotes blev dækket af aske, da vulkanen Fuego gik i udbrud. (Foto: Johan ORDONEZ © Scanpix)

Siden 2000 har der været mange voldsomme vulkanudbrud over hele verden. De har sendt hundredtusinder mennesker på flugt. Og flere hundrede er blevet dræbt.

For eksempel er der vulkanen Sinabung i Indonesien, som vågnede i 2010 efter 400 års dvale. Siden da har der været flere udbrud, hvor mange tusinder er blevet evakueret, og hvor mindst 16 personer er omkommet.

På Bali er der også vulkanen Agung, som i november sidste år fik 100.000 til at flygte fra lava og askeskyer.

Der er også vulkanen Ontake i Japan, hvor 47 blev dræbt under et udbrud i 2014. Og der har været store udbrud i eksempelvis Congo, Eritrea, Hawaii, Island og Yemen. Listen er lang.

1. Er vulkaner begyndt at blive mere aktive?

- Der er i gennemsnit 50-70 udbrud om året, men flere af dem kan være fra samme vulkan, siger Thomas Find Kokfelt, der er geolog og seniorforsker på GEUS.

Og overordnet er der ikke meget som tyder på, at vulkaner er blevet mere aktive de seneste for eksempel 500 år.

I den periode er der også dukket teorier op om, at Jordens magnetfelt igen er ved at flytte sig og bytte om på polerne. Det sker cirka med 250.000 års mellemrum.

- Vi ved meget lidt om, hvad det betyder for vulkanismen, så det er nyt og spændende, hvis nogen kan pege på et link, men det er spekulation, siger Thomas Find Kokfelt.

2. Hvor mange bliver dræbt af vulkaner?

Mange af de mest voldsomme udbrud sker i havet og langs det, man kalder for Ildringen. Det er den bælte af vulkaner, der omkranser kysterne omkring Stillehavet.

Men lige nu er vulkanen Fuego også i udbrud i Guatemala. Det er et sjældent kraftigt og eksplosivt vulkanudbrud. Ifølge de seneste tal er 75 personer omkommet og 200 savnede.

- Fuego har haft et utal af udbrud, hvor det første blev registreret i 1524. Så man ved, at det er en farlig vulkan, siger Thomas Find Kokfelt.

Siden 1500 er der cirka 280.000 personer, som ifølge en optælling på Global Volcano Model, er omkommet under vulkanudbrud.

Og hele 170.000 af dem er døde under kun seks udbrud.

Til sammenligning blev der for eksempel dræbt 20-50 millioner mennesker under Den Spanske Syge i 1918.

Under jordskælvet i det Indiske Ocean i 2004 blev cirka 280.000 personer dræbt af den efterfølgende tsunami.

3. Er det lava, som dræber folk?

Selvom man ved, at vulkanerne er aktive, så vælger folk over hele kloden alligevel at bosætte sig på et sted som Fuego.

Ifølge Global Vulcano Threat er der 800 millioner mennesker, der bor indenfor en radius af 100 kilometer af en aktiv vulkan.

For jorden omkring de farlige vulkaner er særdeles god og frugtbar landbrugsjord. Og når det så går galt, er det ikke - som man for eksempel kan se i tegneserier - den flydende lava, som dræber. Det er skyen af aske.

- Det er en glødende askesky, der bevæger sig ned ad bjerget med flere hundrede kilometer i timen, siger Thomas Find Kokfelt.

Sådan var det for eksempel i Guatemala på Fuego, hvor mange af de omkomne boede i en by mere end ti kilometer borte. De kunne kunne undslippe den tætte og tunge sky, der indeholder glohede glaspartikler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk