I dag har vi brugt Jordens ressourcer for 2018

Earth Overshoot Day er den dag, verdens befolkning har brugt de ressourcer, der kan gendannes på et år. I år falder dagen tidligere end nogensinde før.

I dag overskrider vi vores forbrug af Jordens ressourcer, som den ikke kan nå at gendanne i år. Dagen kaldes 'Earth Overshoot Day'. Det er den private tænketank 'Global Footprint Network', der har lavet udregningerne. Illustration: Ingeborg Munk Toft (Foto: © Originalfoto, Scanpix)

Vi mennesker har et enormt fodaftryk på Jorden. Hver gang vi køber ind, kører i vores bil, tager flyveren eller spiser et stykke kød, bruger vi af verdens begrænsede ressourcer.

Problemet er, at vores forbrug af ressourcer er stigende. Særligt i den udviklede del af verden.

Og i dag - den 1. august - har vi allerede brugt Jordens ressourcer for et helt år. Alt, vi bruger fra nu af, tærer på Jorden og kan ikke gendannes i tide.

Dagen kaldes 'Earth Overshoot Day'. Datoen markerer den dag, hvor Jorden ikke kan nå at forny ressourcerne, før vi bruger dem.

I år rammer dagen to dage tidligere end sidste år.

Den 1. august er den tidligste dato, hvor vi har opbrugt vores ressourcer siden 1970, hvor beregningerne går tilbage til.

Dengang var Earth Overshoot Day i slutningen af december.

Bo Øksnebjerg, der er Generalsekretær hos WWF Danmark, forklarer, at Danmark er på 9. pladsen over verdens lande, der forbruger mest.

- Hvis hele verden levede som os, ville vi bruge ressourcerne for 4,2 jordkloder i år. Sidste år var det 3,6 jordkloder. Dengang lå vi på en 18. plads. Så vores forbrug er steget helt vildt i år, siger han.

Den nyeste opgørelse viser, at hvis hele verden havde et forbrug som Danmark, ville 'Earth Overshoot Day' allerede falde den 28. marts.

Vietnam er det land, der kommer tættest på, at vi kunne klare os med årets ressourcer. Hvis verdens befolkning havde et forbrug som i Vietnam, ville dagen ligge den 21. december.

Overforbrugerne betaler den mindste pris

Det er en nedslående nyhed, at vi hurtigere og hurtigere bruger Jordens ressourcer.

Men det er slet ikke os danskere, der mærker de største konsekvenser, forklarer Birgitte Lesanner, der er chef for Greenpeace Danmark.

- Der er ingen, der går ram forbi, men lige nu er det dem, der bidrager mindst til problemet, der betaler den højeste pris. Det er ikke mig, der sidder på kontor i Danmark, der er sårbar overfor forurening i havene og ekstreme vejrforhold, siger hun.

- Det er dem, der er ude og hente maden selv, der rammes. Andre betaler prisen for vores overforbrug.

Hvis du vil skære ned for dit eget ressource-forbrug, kan du overveje alternativerne næste gang du bestiller ferie eller køber ind.

- Hvis du spiser mindre kød, tager færre flyrejser og tænker lokalt, når du handler, er du godt på vej. Du kan overveje en hyggelige telttur med ungerne i stedet for den lækre charterrejse til Dubai, afslutter Birgitte Lesanner.