Indien vil være klimaneutral 20 år for sent: Men det er 'svært at kritisere'

Indiens nye klimamål har ikke den store betydning i forhold til at holde 1,5 gradersmålet, lyder det fra klimarådgiver.

Narendra Modi var dukket op i egen høje person i modsætning til sine kolleger fra blandt andre Kina og Rusland. (Foto: Alastair Grant © Ritzau Scanpix)

Op til klimatopmødet i Glasgow er der over hele verden blevet krydset fingre for, at Indien ville komme med et nyt klimamål.

Det skete i dag, da premierminister Narendra Modi fra talerstolen lovede, at landet - som er verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser - ville blive klimaneutrale i 2070.

Det er 20 år senere end videnskaben anbefaler, hvis temperaturerne ikke skal stige mere end 1,5 grader.

- Det er meget langt ude i fremtiden, så det har ikke rigtig nogen praktisk betydning, lyder det fra John Nordbo, der er klimarådgiver i Care.

- Men det er svært at kritisere, når man ser på, hvad andre lande har meldt ud, og hvor lavt et udslip inderne har per indbygger.

Inderne har hele tiden stået stejlt på, at de rige lande havde et større ansvar for at fixe klimaproblemet, fordi det er dem, der historisk har udledt størstedelen af drivhusgasserne og er blevet rige på det.

Derfor har landet krævet, at de rige lande selv præsenterede mere ambitiøse reduktionsmål og fik fundet de 100 milliarder dollars frem, som de har lovet i klimabistand til verdens fattigste lande, men endnu ikke har leveret.

Set i det lys er det positivt, at Indien overhovedet er kommet med et mål, siger John Nordbo.

- Det er rart at se, at Indien er med i kampen. At de melder sig på banen. Men der skal meget mere til. Ligesom der skal meget mere til fra EU og USA, siger han.

Han havde håbet på, at Indien også var kommet med en melding om at skrue ned for brugen af kul, som udleder rigtig meget CO2.

- Indien har droppet rigtig mange planer om at bygge kulkraftværker, men der er stadig planer om at bygge derude. Det er bekymrende, siger John Nordbo.

- Det ville have været rigtig interessant, hvis vi havde fået at vide, hvor de bevæger sig hen på det, siger han.

Svært at afkode nye mål for 2030

Indien kom dog med mere end et mål for 2070. De lovede også, at 50 procent af deres energi i 2030 vil være grøn, og at deres udledninger til den tid vil være faldet med 45 procent i forhold til landets BNP.

Ifølge DR's kilder kræver det dog en større granskning for at finde ud af, hvilken betydning de vil mål reelt vil få i klimaindsatsen.

DR's klimakorrespondent Thøger Kirk kalder det en lunken melding fra Indien.

- Det lægger jo et større pres på andre lande for at reducere mere. For lige meget hvordan man vender og drejer det, så vil de være klimaneutrale 20 år for sent, siger Thøger Kirk, der er DR’s klimakorrespondent.

- Og her på topmødets første store dag må man bare sige, at det ikke rigtig er kommet så meget andet fra de andre lande. Så vi er ikke kommet tættere på det, det hele handler om: At holde 1,5 gradersmålet inden for rækkevidde, siger han.

FacebookTwitter