Indiens voksende middelklasse kræver aircondition og køleskabe: Får hårdt brug for danske vindmøller

Et grønt samarbejde mellem Danmark og Indien skal hjælpe Indien frem mod deres klimamål og sælge danske havvindmøller.

Esther Vreshila bor med sin familie og sin mor i et rækkehus i den indiske by Chennai. Foto: Anders Debel

På gaden udenfor er der støvet og varmt. Der ligger lidt spredt affald rundt omkring, og på et lille grønt stykke står et par hellige køer og muh'er.

Indenfor i Esther Vreshilas to-etagers rækkehus i den indiske storby Chennai er der derimod rent og køligt. Det sidste sørger en aircondition og to ventilatorer, der kører for fuld blæs i loftet, for.

- Der kan være op til 44 grader varmt, så det er nødvendigt, hvis min søn skal kunne sove, siger den 39-årige receptionist, der står med en lille dreng på armen.

I sin mosgrønne skjorte over et par stramme, sorte bukser ligner hun alle os andre.

Esther Vreshilas mand er ingeniør. Familien hører til dem, man ville kalde Indiens øvre middelklasse.

De har lædersofaer, et rummeligt køleskab og en stor fladskærm på væggen, som man kan se Netflix på, og altid en smartphone inden for rækkevidde.

- Jeg bruger min telefon til alt, siger hun og kigger på sin skinnende hvide telefon, der i samme sekund ringer.

Middelklassen vokser

Det er stadig kun en lille del af Indiens kæmpestore befolkning, der lever så godt som Esther Vreshila. Men der bliver flere og flere af hendes slags.

Middelklassen i Indien vokser, og med den vokser også behovet for energi.

Det Internationale Energiagentur anslår, at Indien om 20 år skal bruge tre gange så meget strøm som i dag. Størstedelen af deres energi kommer i dag fra kul, og landet er verdens tredjestørste udleder af CO2.

Men inderne har også skrevet under på Parisaftalen, som forpligter lande til at fremlægge CO2-reduktionsplaner, og har store ambitioner om at blive grønnere.

Blandt andet ved at investere massivt i vedvarende energi som sol og vind.

Landet har planer om - inden 2030 - at have etableret solceller og vindmøller, der kan levere 450 gigawatt. Det svarer til energien fra 745 havvindmølleparker på størrelse med Danmarks største park, Kriegers Flak, der blev åbnet tidligere på ugen.

- Det er en kæmpe udfordring. De har sat sig meget ambitiøse mål, siger Freddy Svane, der er Danmarks ambassadør i Indien.

- Men der er ikke noget alternativ, tilføjer han.

Et lille hjørne af ambitionen skal Danmark hjælpe inderne med at indfri. De to lande har indgået et grønt strategisk samarbejde, som skal hjælpe Indien med at få etableret en masse havvindmøller - og samtidig give danske virksomheder som Vestas en fordel på det, der forventes at blive et af de største markeder for vindenergi.

Bliver det til virkelighed vil strømmen fra havmøllerne i 2030 spare 50 millioner ton CO2.

Det svarer til omkring 80 procent af al den CO2, som Danmark ifølge Energistyrelsen i dag udleder.

Det er klimaminister Dan Jørgensen stolt af.

- Vi kommer ikke i mål med at bekæmpe klimaforandringerne, hvis Indien ikke er med, siger han, da vi senere på dagen møder ham på Vestas fabrik, der ligger tre kvarter fra Esther Vreshilas rækkehus.

Klimaminister Dan Jørgensen er på besøg i Indien for at tale med sine indiske kolleger og en række danske virksomheder. Foto: Anders Debel

Klimaministeren er i denne uge på besøg i Indien for at tale med den indiske klimaminister og besøge en række af de danske virksomheder. DR er inviteret med på turen.

- At Indien samtidig vil have hjælp af danske virksomheder. Det er jo bare fantastisk, siger han.

Kunne Indien ikke klare det selv?

- Vi har de løsninger, de skal bruge. De står over for enorme udfordringer, og selv om det er et dygtigt land, så har de brug for lande, som har gjort det før, siger Dan Jørgensen.

Har du ikke travlt nok med klimadagsordenen derhjemme?

- Vi vil påvirke resten af verden. Vi er så lille et land. Vi står kun for 0,1 procent af verdens drivhusgasudledninger, så hvis vi skal gøre en forskel, skal vi have store lande som Indien med, siger han.

Ligesom ministeren er Vestas også tilfredse med partnerskabet, som de allerede mener har åbnet døre for dem. Blandt andet har deres direktør Henrik Andersen fået et møde med selveste den indiske premierminister Narendra Modi.

- Der er meget regulering og planlægning omkring opstilling af vindmøller. Man skal igennem mange bureaukratiske skridt, siger Morten Dyrholm, der er direktør for kommunikation og marketing.

- Og det er også et land, som er meget stort, og hvor adgangen til beslutningstagere og politikere er svær. Partnerskabet giver os noget adgang, der gør det lettere for os, siger han.

I rækkehuset hos Esther Vreshilas bliver der også tænkt over den grønne omstilling og fremtiden. Den 39-årige kvinde har selv overvejet at få installeret solceller på taget, og hun håber, at det bliver gjort nok til at bremse klimaforandringerne.

For hun kan mærke dem.

- Det er blevet varmere. De kølige perioder, vi før havde, er væk, siger hun.