Indonesere genskaber dødt koralrev: Nu vrimler det med fisk igen

Mens koralrevene har det svært i det meste af verden, går det godt i Indonesien.

Koralrevet i Indonesien summer igen af liv - og det på kun 20 måneder. (OBS. Billedet her er ikke fra revet i Indonesien) (© Hiroko Yoshii / Unsplash)

Når det kommer til verdens koralrev, er det sjældent, der er positive nyheder.

Stigende havtemperaturer, forsuring af vandet samt fiskeri med trawl og dynamit truer korallerne mange steder på kloden.

Mere end halvdelen vores koralrev er allerede forsvundet, og de fleste steder går det kun én vej - tilbage.

I Indonesien har de dog formået at vende udviklingen - i hvert fald en lille smule. Ved hjælp af en særlig metode har de fået genetableret 40.000 kvadratmeter koraller.

Planen er, at der skal gendannes meget mere, skriver BBC.

Det glæder Lars Skou Olsen, der er leder for dyr og anlæg på Den Blå Planet, og som selv har været med til at hente koraller hjem til akvarierne fra Indonesien.

- Det er et rigtig godt projekt. Selvom metoden ikke er ny, er det fantastisk at se, at de har fået genetableret så meget, siger han.

Koraller på stålrammer

Når et koralrev forsvinder, kommer det ikke bare tilbage af sig selv. Korallerne kan nemlig ikke klare sig selv på sandbunden, fortæller Lars Skou Olsen.

- Vokser de på sandbunden, vil de, så snart der kommer et blæsevejr, blive dækket af sand. Det kan de ikke selv børste af. Koraller er afhængige af solen for at overleve, men den når ikke ned til dem under sandet, siger Lars Skou Olsen.

Ved at sætte en række sekskantede stålrammer på havbunden, binde dem sammen og placere sunde koraller derpå, er det problem løst. Korallerne bliver nemlig ikke længere dækket af sand - og begynder hurtigt at vokse.

Det er altså indtil videre blevet til 40.000 kvadratmeter nyt rev ud for øen Sulawesi i Indonesien.

Metode kan ikke redde koraller alle steder

Desværre kan metoden ikke bruges ved alle koralrev rundt omkring på kloden. Det afhænger nemlig af, hvad der har dræbt koralrevet i første omgang.

Er revet forsvundet på grund af stigende havtemperaturer, dur løsningen ikke, fortæller Lars Skou Olsen.

- Dør koralrevet af blegning, som det er sket flere steder ved Great Barrier Reef i Australien, skyldes det, at havtemperaturen er blevet for høj. Havtemperaturen svinger på grund af naturfænomener som El Niño i Stillehavet, så hvis du har brugt metoden til at genetablere revet, vil det dø næste gang, der er en varmeperiode, siger han.

Mange af koralrevene ved Sulawesi ligger lige på kanten til meget dybt vand. Det betyder, at koldt vand strømmer op nedefra og sørger for, at korallerne her aldrig får det for varmt.

Derfor virker metoden rigtig godt ved Sulawesi, men sådan er det altså ikke alle steder, vurderer Lars Skou Olsen.

Det er ambitionen, at yderligere 145.000 kvadratmeter koralrev i området skal være genetableret senest i 2029.