Isen smelter og storbyer vokser: Google Earth viser Jordens forandring

Det er nu muligt at se satellitbilleder fra næsten fire årtier.

Vi kan ikke løbe fra det. Jordens klima og natur ændrer sig, og det går stærkt.

Det kan man blandt andet se ved Google Earths nye opdatering, som indeholder mere end 24 millioner satellitbilleder fra 1984 til i dag.

Den nye funktion fra techgiganten viser dig ikke kun Berlinmurens fald eller udbygningen af Københavns havnefront.

Offentligheden kan nu også følge med i timelapses, der er en samling af billeder over tid vist i en video. Videoerne tegner et billede af, at på mindre end fire årtier er store områder ved Arktis smeltet og regnskov i Amazonas skrumpet.

Nu kan du selv følge med i ændringer af naturen

Satellitbillederne kommer blandt andet fra det amerikanske rumagentur NASA, det fælles rumprogram Landsat og det europæiske rumprogram Copernicus.

Og selvom det er nyt, at offentligheden har fået adgang til de mange observationer fra rummet, er det ikke nyt i klimaforskningen, fortæller Jens Hesselbjerg Christensen, som er professor i klimafysik ved Københavns Universitet.

- Havisen har været monitoreret, siden de første satellitter kom op i en bane i 1979. Det har man brugt videnskabeligt, lige så længe det har været i luften, siger han.

Alligevel er det interessant, at alle nu har adgang til de store mængder data, som nu er blevet frigivet, mener han.

- Nu kan vi se udviklingen med vores egne øjne. Folk kan nu selv gå ind og se og finde nogle ting, som de måske ikke forstår, fortæller Jens Hesselbjerg Christensen.

Mens satellitbillederne viser, at verdens havis forsvinder, kan man også finde billeder af landis, som hele tiden trækker sig frem og tilbage.

Netop det får Jens Hesselbjerg Christensen til at pege på, at billederne kan være med til at nuancere klimadebatten.

- At forstå klimaet er ikke kun, at det hver evig eneste dag bliver varmere, eller at isen smelter. Der er variationer, fordi klimasystemet er komplekst.

Professoren understreger dog, at det heller ikke er alle klimaforandringer, man kan se på de nye billeder.

- De billeder, som Google viser, er i det synlige lys. De er sådan, som du ville kunne se det, hvis du sad oppe på en satellit og lavede en timelapse, mens du kiggede ned på Jorden, siger han og fortsætter

- Der er også en række satellitter, der måler med en anden bølgelængde, så de kan se gennem skyerne, måle vand i luft og planter samt temperaturforskelle. Klimaforandringerne er altså langt fra kun det, som du kan se med det blotte øje, fortæller Jens Hesselbjerg Christensen.

Billeder viser voksende befolkning

De nye billeder overrasker ikke Eigil Kaas, der er professor i klima- og geofysik ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Det er dog langt fra kun ændringer i klimaet, som Google Earth nu tegner et billede af, mener han.

- Meget af det, du ser på billederne, er ikke kun klimaforandringer, men at der er kommet mange flere mennesker på Jorden, lyder det fra Eigil Kaas.

I videoen nedenunder kan du se, hvordan Dubai har udviklet byen ud mod vandet:

Siden 1984 er verdens befolkning vokset fra 4,8 milliarder til næsten 7,8 i udgangen af 2020. Samtidig er antallet af mennesker, der lever i byer, mere end fordoblet, så verdens byer i dag har en befolkning på over fire milliarder.

Det er også, hvad vi kan se ud fra satellitbillederne, siger Eigil Kaas.

- Vi kan for eksempel se, at flere træer er blevet fældet, og der er kommet mindre natur flere steder, fortæller han.

Professoren bakkes op af Jens Hesselbjerg Christensen.

- Vi kan se, hvordan mennesker har flyttet rundt på sig. Folk rykker for eksempel ind i regnskoven, netop fordi den er blevet fældet, siger han.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan skovområder i den brasilianske delstat Mato Grosso forsvinder og bliver erstattet med marker og byer:

Du kan hjælpe med at finde nye forskningsområder

Jens Hesselbjerg Christensen tror, at forskere verden over vil få gavn af den nye funktion.

- Jeg er sikker på, at vi vil se en periode, hvor folk vil sidde og kigge nærmere i deres egen baghave og vil bringe nogle eksempler frem, som måske normalt ikke ville have fået opmærksomhed. Der skal nok være hjørner på Jorden, hvor forskningen ikke for alvor har været ude og undersøge, hvad der foregår.

- Det kan vi godt bruge, så det ikke altid er vores egne kæpheste, der skal hives frem, tilføjer han.

Ifølge planen vil Google Earth årligt opdatere deres timelapse-funktion.

- Det er et stort datasæt. Vi får hele tiden data fra institutionerne, som vi arbejder på. Vi ser på dataen over et år og vil opdatere timelapsen hvert år, fortalte Rebecca Moore, der er amerikansk softwareingeniør og direktør og grundlægger af Google Earth på et online pressemøde i går.

Du kan se Google Earths nye funktion her. Den blev lanceret klokken 15 i dag dansk tid.