Jeg vil have en bæredygtig garderobe uden at gå i genbrug: Her er eksperternes råd

Du behøver ikke købe bestemte materialer for at få et klimavenligt klædeskab.

(Foto: © Frederik Svaneborg, Pernille Kjeldgaard)

Rettelse: Tidligere stod der i artiklen, at alle stykker tøj i EU i gennemsnit kun bliver brugt 7-8 gange. Det er ikke korrekt. Det er billige stykker tøj, der i gennemsnit kun bruges 7-8 gange. DR beklager fejlen.

Januar har ramt os, og der er ingen undskyldninger: Det er nu, at dine nytårsforsæt skal indfries.

Personligt vil jeg gerne have et mere klimavenligt og bæredygtigt forhold til tøj.

Jeg elsker nemlig at købe nyt tøj, men jeg ved også godt, at tøjindustrien (og jeg som forbruger) er en stor klimasynder.

En måde at indfri nytårsforsættet er ved at shoppe i genbrugsbutikker. Det har jeg også prøvet, men jeg føler aldrig rigtig, at jeg kan finde de skjulte skatte.

Og så ender jeg alligevel i de almindelige tøjbutikker.

Jeg har i stedet forsøgt at finde måder, så jeg kan sikre mig, at et stykke tøj er produceret på en bæredygtig og klimavenlig måde. Men det føles som en jungle.

Det giver Marie Busck mig ret i. Hun er CSR- og bæredygtighedschef i brancheorganisationen Dansk Mode og Textil.

- Det er helt vildt svært at få et overblik over, om et stykke tøj er bæredygtigt produceret. Hvis du skal vide præcist, hvordan en trøjes livscyklus er - fra fibrene udvindes, til du køber den i butikkerne - er det næsten en umulig opgave, siger hun.

Men der er heldigvis andre tiltag, jeg kan lave, for at få en mere bæredygtig garderobe.

Vær ærlig overfor dig selv

Hvis min garderobe skal være mere bæredygtig, er det vigtigste, at jeg tænker mig grundigt om, før jeg siger ‘bare på beløbet’ og køber nyt tøj.

Det forklarer Else Skjold, der er lektor, ph.d. på Det Kongelige Akademi, hvor hun forsker og underviser i design og bæredygtighed.

Hun har været med til at skrive bogen ‘Klæd dig bedre - En guide til mindre tøjspild og mere garderobeglæde’, hvor flere af rådene i denne artikel også er fra.

- Det mest bæredygtige tøj, du kan få, er det, du allerede har i garderoben. Det er allerede produceret og transporteret hjem til dig. Derfor skal du starte med at tage et kig på dit tøj. Hvilket materiale kan du lide, hvilket snit klæder dig, og hvilke tøjstykker bruger du igen og igen, siger hun.

På den måde får jeg få et pejlemærke om, hvad der fungerer for mig, næste gang jeg vil købe nyt tøj.

Jeg kan godt lide enkelt tøj uden for meget print. Derfor skal jeg også passe på med at hoppe med på trends med store blomstrede kjoler, når jeg kan mærke, at jeg egentlig kun bliver draget den vej, fordi det er moderne.

Alligevel ender jeg tit med tøj i garderoben, fordi det lige er på mode.

- Den blomstrede kjole kommer ikke til at have en lang levetid hos dig, fordi det egentlig er et fejlkøb på længere sigt. Det vigtigste er, at du får brugt det tøj, du køber. Også mere end blot én eller to sæsoner, siger Else Skjold.

I mit klædeskab er der alligevel masser af tøj, der aldrig rigtigt har fået en chance - også selvom det har de rigtige farver og er uden store print.

- Du skal kaste et grundigt og realistisk blik på dit tøj. Det kan være et forkert snit, tøjet sidder lidt forkert, kradsende materiale eller en forkert farvenuance, der gør, at lige netop en bestemt bluse aldrig rigtig komme i brug, siger Else Skjold.

Tøj, der er forvist til bunden af klædeskabet, kalder Else Skjold for passivt tøj.

- Når du identificerer, hvorfor et stykke tøj aldrig bliver brugt af dig, gør det dig klogere på, hvilke krav du har til tøj. Kradser materialet eller passer en farve ikke til dig, så notér dig materialet eller farven, så du kan undgå det fremover, siger hun.

Giv tøjet videre

Men hvad med klassikerne? Selvom jeg aldrig får brugt min sorte blazer, fordi den ikke sidder godt over skuldrene, så skal man jo bare have en blazer. Det er en must-have i enhver garderobe.

Men det holder ikke, siger Else Skjold.

- Der er ikke noget, du bare skal have i dit klædeskab, hvis det faktisk ikke passer til dig, siger hun og fortsætter:

- Derfor skal tøjet ud af dit skab og videre. Hvis tøjet stadig er i fin stand, kan andre lige så godt få glæde af det. På den måde forlænger du tøjets levetid, og det er bæredygtigt.

Det er Marie Busck fra Dansk Mode og Textil helt enig i.

- Når du tænker på tøj, så skal du tænke mere cirkulært. I dag er den typiske forretningsmodel linær: Vi udvinder materiale, som for eksempel bomuld. Det forarbejdes, laves til en bluse, som du bruger en sæson eller to. Herefter ligger den i skabet et par år og så smider du den ud. Den ender med at blive brændt på forbrændingen, siger hun og fortsætter:

- Det er meget tungt for klimaet og miljøet, fordi der bruges så mange ressourcer på noget, der får en kort levetid, selvom materialet kan holde meget længere.

Hvis blusen er i fin stand, men det var et fejlkøb, så giv den videre til en ven eller sælg den på apps som Trendsales eller Den Blå Avis.

- Det ville selvfølgelig have været allerbedst, hvis du havde købt en bluse, som du selv ville bruge, til den var slidt. Men er der sneget et fejlkøb ind, så få det sendt videre i systemet, så andre kan få glæde af det, og blusens levetid på den måde forlænges, siger Marie Busck.

Genanvendelse er fint, men...

Når blusen er blevet helt slidt, og den ikke kan repareres eller reddes, kan den genanvendes.

Genanvendelse er ikke det samme som genbrug. Ved genbrug får tøjet mere levetid i sin oprindelige form - som for eksempel en bluse.

Ved genanvendelse laves tøjet om til noget andet. Det gøres enten mekanisk eller kemisk ved, at man piller fibrene fra hinanden.

- Ved for eksempel en bluse af bomuld kan man lave en genanvendelse, hvor man kradser fibrene op. Men fibrene bliver kortere i den proces, og så er fibrene ikke i lige så god kvalitet. Så kan fibrene ikke bruges til tøj, men bliver i stedet til møbelpolstring eller isoleringsmateriale, siger Marie Busck.

Der bliver i dag forsket meget i, hvordan fibre bedst kan genanvendes. Men indtil videre er der ikke en metode, der kan bruges i stor skala, hvor fibre fra tøj kan blive til nyt tøj, der er lige så godt og holdbart som oprindeligt.

- Derfor er det bedre, at tøjet genbruges indtil, at det virkelig ikke kan bruges mere. Og å kan det genanvendes. Man skal også huske, at når man genanvender tøj, kræver det også ressourcer som energi, og det belaster også klimaet, siger hun.

Der er flere store tøjkæder, for eksempel H&M, der har ordninger, hvor du kan aflevere dit gamle tøj til genanvendelse.

Naturlige fibre er ikke nødvendigvis bæredygtigt

Men er der så tøj af bestemte fibre, der er mere bæredygtige end andre, som jeg kan gå efter?

Så kan jeg vel bare tjekke vaskeanvisningen, hvor fibrene også står - og så er jeg good to go.

Jeg kan for eksempel gå efter naturlige fibre som silke og bomuld. De må være mest bæredygtige. De er jo naturlige.

Men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen, forklarer Marie Busck.

- Det er svært at konkludere, at naturlige fibre altid er bedre end syntetiske fibre. Så enkelt er det desværre ikke, og derfor kan du ikke bruge det som eneste pejlemærke, siger Marie Busck.

Selv når jeg står med et stykke tøj, der er lavet af naturlige fibre, er det ikke sikkert, at det er bæredygtigt.

- Det kommer nemlig an på, hvordan for eksempel en bomuldstrøje er produceret. Den kan være produceret bæredygtigt, hvor der ikke bruges pesticider på bomuldsmarkerne, der bruges så lidt vand som muligt, og jorden ikke udpines, siger Marie Busck og fortsætter:

- Men du kan også købe en bomuldstrøje med et højt miljøaftryk, fordi der er brugt masser af energi og vand til at producere den.

Det er næsten umuligt at regne ud, om t-shirten af bomuld er produceret på en bæredygtige måde fra start til slut. Derfor er det vigtigste også, at du er glad for den og bruger den.

- Om det er naturlige fibre, syntetiske fibre eller en blanding kommer på mange måder i anden række, for det kommer an på den individuelle produktion. Det vigtigste er, at du passer på dit tøj og bruger det, så det har en lang levetid. Det er ligemeget, at en trøje er bæredygtigt produceret, hvis den alligevel bare ligger i dit tøjskab, siger Marie Busck.

Tøjet behøver ikke være dyrt

Jeg skal altså gå efter tøj, der holder i mange år. Det skal ikke miste pasformen eller blive slidt, så det må være en god idé at gå efter tøj af god kvalitet?

Det er Marie Busck helt enig i. Her hænger pris og kvalitet tit sammen.

- Overordnet set er dyrere tøj ofte i bedre kvalitet end billigt tøj. Men du betaler også for mærket og designet, når du køber dyrt tøj. Så det er ikke altid sikkert, at dyrt tøj er meget bedre kvalitet, selvom det koster meget mere, siger Marie Busck.

Fordelen ved det dyre tøj kan dog være, at du passer lidt bedre på det.

- Mange har nok en tendens til at passe lidt bedre på det, der har været dyrt. Du tjekker måske vaskeanvisningen en ekstra gang på den dyre t-shirt eller får renset din vinterjakke hos en professionel i stedet for at købe en ny vinterjakke efter to sæsoner. Og så bliver det automatisk mere bæredygtigt, når du passer på det i stedet for at købe nyt, siger hun.

Det betyder dog ikke, at jeg ikke kan have en bæredygtig garderobe, selvom jeg ikke bruger mange penge på tøjet.

- Du skal passe godt på alt dit tøj - om det er masseproduceret tøj fra store tøjkæder eller designertøj. Selvom billigt tøj kan være i lidt dårligere kvalitet, så kan tøjet stadig holde i flere år, hvis du passer ordentligt på det.

Det er okay at komme i ‘gammelt’ tøj

Du har måske netop lige stået i samme fælde som mig: Det er nytår, og det kræver nyt tøj. Men skabet bugner af tidligere års nytårskjoler, så hvorfor hopper jeg ikke bare i en af dem?

Fordi man ikke skal komme i det samme outfit, tænker jeg. Men hvorfor egentlig ikke?

- Jeg mener, at vi skal ændre vores tankegang. Det er ikke nødvendigvis fedt at have en ny kjole på til hver eneste fest. Det betyder ikke, at du skal udskammes for at gå op i mode Men omvendt skal du heller ikke skamme dig over at have de samme outfits på til fest, siger Marie Busck.

Hun håber, at vi i højere grad kommer til at se en tendens, hvor det er fedt at gå i det samme tøj.

- Personligt har jeg få, men gode ting, som jeg ved, at jeg kan lide at have på igen og igen. Jeg skammer mig i hvert fald ikke over, at jeg går meget i det samme tøj - tværtimod.