Jesper Theilgaard om klimaet: Toget er kørt

Efter tre årtier med vejrudsigter har meteorologen valgt at råbe op. Klimaforandringerne skubber til verdensordenen, og vi gør ingenting. Nu prøver Jesper Theilgaard.

Jesper Theilgaard (Foto: © Anders Morgenthaler)

Når Jesper Theilgaard sidder med sin morgenkaffe og læser dagens avis klør han sig i håret. Han læser om klimaets tilstand, politisk stilstand og afmagten overvælder ham.

Alligevel tager han ud af døren og rundt i Danmark for at formidle, hvor galt det står til med klimaforandringerne.

- Jeg må indrømme, at det virkelig står skidt til. Jeg læser gang på gang en ny rapport eller et nyt forskningsresultat, der bekræfter tendensen. Der er ikke nogen tegn på, at det skulle blive bedre.

- Toget er kørt. Vi kommer ikke til at se forbedringer. Det bliver kun værre. Vi kommer ikke bare til at opleve det, vi oplever det allerede.

Jesper Theilgaard peger på tørker, fødevaremangel, vandstigninger, knaphed på vand, voldsommere vejr som eksempler på effekter af klimaforandringerne, som er i gang.

- Nu kommer vi til at se hungersnød, fattigdom, flere sygdomme, uddøde planter og dyrearter og flere flygtninge. Og det hele hænger sådan set sammen.

Vi har vidst den var gal i over 150 år

Drivhuseffekten blev beskrevet første gang i 1861. Den svenske forsker Svante Arrhenius forudså en temperaturstigning på fem grader i 1896.

Det var dog først i 1980'erne, at verden begyndte at få øjnene op for klimaforandringerne som en truende og uoverskuelig udfordring for menneskeheden. Selvom FN oprettede klimapanelet i 1988 gik der nogle år før Jesper Theilgaard opdagede problemet.

- Jeg fandt selv ud af det i 1990'erne for alvor. I 80'erne grinte vi lidt af hollænderne, fordi de begyndte at bygge diger.

- Men efterhånden som jeg læste op på drivhuseffekten stod det klart og tydeligt for mig, at vi ville komme til at se nogle ekstreme forandringerne i klimaet, siger Jesper Theilgaard.

Op gennem 00'erne fortsatte varslerne fra klimapanelet. På trods af at Jesper Theilgaard hver aften stod og gav danskerne næste uges vejrudsigt, holdt han sig tilbage fra at råbe op om klimaforandringerne.

- Hvis jeg havde stået op talt klima, klima, klima, så var jeg jo røget ud.

Klimabevidste foren jer!

I diverse danske medier, i bøger og med foredrag forsøger Jesper Theilgaard at dele den skræmmende viden, han har fået gennem årtier.

- I dag er mit projekt at få de unge bevidstgjort. De skal være forandringen og få os gamle til at stoppe med flyveture og røde bøffer. Jeg savner en bevægelse, som samler folk på tværs af politiske holdninger.

Det kræver både at folk ændre adfærd, men det er især på det politiske niveau, der skal ske forandringer ifølge meteorologen.

- Det skal komme nedefra og oppefra. Alle skal være med. Det er dybt respektløst, når politikerne ikke tager ansvar for klimaforandringerne. Især for de kommende generationer, som kommer til at stå med gigantiske klimakriser på en lang række af fronter, siger Jesper Theilgaard.

Selvom mange holder fast i, at teknologien kan hjælpe os fra de værste katastrofer, så mener Jesper Theilgaard ikke, at det er der man skal hænge sin fremtidshat.

- Der er mange interessante ting i gang. Men det tager alt for lang tid at udvikle og omlægge samfundet de nye klimavenlige teknologier, lyder dommen fra Jesper Theilgaard.