Kæmpe klimademo i Glasgow: Greta Thunberg kalder COP26 for 'en fiasko'

Tusinder af klimaaktivister har demonstreret i Glasgow, hvor der er klimatopmøde.

I dag er det 167 uger siden, at Greta Thunberg blev væk fra skole for at demonstrere for klimaet.

Den gang sad hun mutters alene foran Riksdagen i Stockholm. Hun er ikke længere alene.

I Glasgow i Skotland fik hun i dag følgeskab af titusindvis af andre unge klimaaktivister i sit 'Fridays for Future'-initiativ. De unge ville vise deres utilfredshed med politikerne og embedsmændene, der i øjeblikket sidder og forhandler ved klimatopmødet COP26.

  • Dagen igennem har man kunnet høre klimakampråb i Glasgow. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Ritzau Scanpix)
  • Dagen igennem har aktivister holdt taler. Her er det columbianske Sofia Gutierrez, der holder tale på George Square i Glasgow, der var marchens slutmål. (Foto: © Andy Buchanan, Ritzau Scanpix)
  • På George Square var tusindvis mødt op for at høre blandt andet Greta Thunberg tale. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Ritzau Scanpix)
  • Langt størstedelen af demonstranter er unge - og nogle er meget unge. (Foto: © Russell Cheyne, Ritzau Scanpix)
  • Det vides ikke præcist, hvor mange aktivister der tager del i demonstrationerne i Skotland, men billeder og videoer fra Glasgow viser, at de skal tælles i titusinder. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Ritzau Scanpix)
  • Demonstranternes hovedbudskab er, at man skal handle frem for at tale. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Ritzau Scanpix)
1 / 6

De snakker for meget og handler for lidt, har kritikken lydt de seneste år, og det var også budskabet i dag.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at COP26 er en fiasko. Det burde stå klart, at vi ikke kan løse en krise med de samme midler, som gjorde, at vi endte i den, sagde Greta Thunberg til aktivisterne i Glasgow.

Se et uddrag af Greta Thunbergs tale i Glasgow fredag:

Aktivister fra hele verden

Klimaaktivister er den seneste uge strømmet til Skotlands største by for at tage del i demonstrationerne og lægge pres på magthaverne.

Én af dem er Brianna Fruean fra New Zealand.

- Når vi globalt tænker på klimaforandringerne, så tænker vi dem som store konsekvenser i fremtiden - som en slags dystopisk fremtid. Men i ø-nationerne lever vi allerede i det, siger hun.

På trods af sin unge alder har Brianna Fruean allerede oplevet tre voldsomme cykloner i hjemlandet New Zealand. Ifølge hende lever hun allerede med klimaforandringernes konsekvenser. (© ap)

18-årige Valentina Ruas fra Brasilien har også taget turen til Glasgow, og hun er ligesom mange andre ikke tilfredse med magthavernes håndtering af klimaforandringerne.

- Jeg vil ikke kalde dem ubrugelige, for de tillader, at vi kan samles, og de lader indfødte komme til orde. Men regeringslederne derinde siger det samme, som de har sagt i årtier, hvilket kun er falske løfter om mål, som de mener er ambitiøse, men som er fulde af smuthuller, siger hun.

Valentina Ruas mener ikke, at regeringslederne lever op til deres ansvar. (© ap)

Demonstrationer i Danmark

I morgen vil der ikke bare være klimademonstrationer i Glasgow, men i storbyer i hele verden under navnet 'Global day of Action for Climate Justice'.

Der forventes blandt andet store demonstrationer i London, Paris, Los Angeles og Sydney.

Også herhjemme går klimaaktivister på gaden. Det gør de i 25 byer under navnet 'Folkets Klimamarch'.

Der vil være taler i mange af byerne, og i København ender marchen foran Christiansborg.