Kan det redde klimaet? Forskere opfinder billig måde til at hive CO2 ud af atmosfæren

Den nye metode kræver kun strøm, og den kan let skaleres op, hævder forskerne.

Den nye teknologi fungerer lidt ligesom et batteri. Små plader inde i maskinen reagerer med CO2'en i luften og fanger den, så længe der går strøm igennem. Her ses en illustration af maskinen. (© Sahah Voskian / MIT)

Vi har vist alle sammen hørt budskabet om, at vi skal gøre noget ved CO2-niveauet i atmosfæren, hvis vi skal bremse klimaforandringerne.

Og det er altså ikke nok at reducere vores udledning til nul, hvis vi vil løse klimakrisen.

Vi bliver nødt til også at hive CO2 ud af atmosfæren. Det vurderede FN's internationale klimapanel, IPCC, sidste år, da de opstillede fire mulige løsninger på klimakrisen.

Men problemet er, at teknologierne til at gøre det indtil nu har været både alt for dyre og alt for ineffektive.

Nu har forskere fra MIT opfundet en helt ny metode til at rense luften for CO2.

En metode, der, ifølge dem selv, er billig, effektiv og let kan skaleres op til en størrelse, hvor det begynder at batte. Det skriver de i en forskningsartikel i tidsskriftet Energy & Environmental Science, der udkom tidligere på måneden.

Og deres opfindelse ser, ifølge Philip Loldrup Fosbøl, der er lektor på DTU Kemiteknik og til daglig forsker i CO2-fangst og konvertering, meget lovende ud.

- Det er nogle spændende resultater, de når frem til. Og det er meget positivt at se, at der er et nyt værktøj i skuffen, vi ikke har set før. De bruger simpelthen et helt nyt princip, siger han.

Fungerer lidt ligesom batterier

Hvor tidligere teknologi - som eksempelvis den teknologi, der hedder Direct Air Capture - kræver flere steps for at hive CO2 ud af luften og forvandle den til en koncentreret CO2-gas, fungerer den nye metode langt simplere. Der er kun et trin. Du skal blot sætte strøm til maskinen, skriver MIT News.

Og den nye opfindelse er lidt ligesom et batteri.

Når der sendes luft ind gennem “batteriet”, sker der en kemisk reaktion mellem CO2-molekylerne i luften og en række “kulstof-nano-rør” inde i maskinen. CO2'en sætter sig med andre ord fast på de her rør - og den luft, der strømmer ud i den anden ende, er renset for CO2.

Men ligesom et batteri, kan den nye opfindelse også aflades. Skal du eksempelvis oplagre CO2’en nede under jorden - eller bruge den som bobler i sodavand - skruer du blot en gasflaske på og slukker for strømmen, og så suser CO2-molekylerne ned i flasken.

Men kan det gøres i stor skala?

For Philip Loldrup Fosbøl er der ingen tvivl om, at den nye teknologi er meget spændende.

Men han er alligevel skeptisk, når det kommer til at gøre det i stor skala.

- Typisk sker der det med grundforskning, at når man så kører det op i stor skala, opstår der nogle problemer, der gør, at det ikke er muligt alligevel. Men nu må vi se, siger han.

Samtidig er han overrasket over, hvor billigt forskerne beskriver, at de kan gøre det her.

- Når jeg kigger på deres tal, så ligger deres pris for at hive et ton CO2 ud af luften på et niveau, der er meget konkurrencedygtigt. Omkring 50-100 dollars skriver de, og det er samme pris som de mest udbredte teknologier lige nu, der har været på markedet noget tid. Det er imponerende, siger han.

Teknologier som de her, har det nemlig med at falde i pris, når de bliver sat i storproduktion. Så det, at den nye teknologi allerede er konkurrencedygtig, ser den danske forsker som et godt tegn.

Illustration af "batteriet" med de plader, som optager CO2 fra luften. (© Sahag Voskian / MIT)

Er det overhovedet muligt at rense luften?

Faktisk er ikke alle i forskningsverdenen enige om, at det at hive CO2 ud af luften overhovedet er en god idé.

I sidste uge udgav en række forskere fra Stanford University nemlig en artikel, hvori de mente at bevise, at CO2-fangst faktisk udleder mere CO2, end det opsnapper.

For at komme frem til det, undersøgte forskerne to anlæg. Det ene anlæg er koblet på et kulkraftværk og renser røgen for CO2, inden den suser ud gennem skorstenen. Det andet hiver CO2 direkte ud af luften.

Ved at kigge på, hvor strømmen til at drive anlæggene stammer fra, kom forskerne frem til, at anlæggene i realiteten kun hiver 10-11 procent af den udledning, deres drift resulterer i, ud af luften.

Men ifølge Philip Loldrup Fosbøl har forskerne udvalgt to meget "sorte" anlæg.

- De har valgt de cases, der giver den sorteste beregning, du kan forestille dig. De bygger på anlæg, der får strøm fra kul og gas, og det er jo lige præcis i sådan en sammenhæng, du ikke skal koble anlæg til at hive CO2 ud af luften på, siger han.

Virksomheder arbejder på hårdt på problemet

Lige nu arbejder flere virksomheder på verdensplan på at hive CO2 direkte ud af luften og på eller anden måde opbevare det, forklarer Philip Loldrup Fosbøl.

Men ingen af dem er ligeså effektive, som den teknologi forskerne fra MIT præsenterer.

- Der findes en to-tre virksomheder, der laver “direct capture” i dag. Og det er også den eneste måde, vi kan løse klimaforandringerne på. Vi skal have hevet noget CO2 ud af atmosfæren. Men det er dyrt i dag, siger han og fortsætter:

- Tag virksomheden Climeworks. De er lykkedes med at lave CO2 om til sten. I stedet for strøm bruger de vame til at klare processen. Men de er altså ti gange dyrere end den nye teknologi her, siger han.

Det skal altså blive spændende at se, om den nye teknologi bliver det gennembrud, der gør, at de her CO2-anlæg bliver rullet ud i hele verden.

Den danske forsker vil ikke spå, om det bliver sådan, og han nævner også, at man skal være kritisk, da forskerne bag har startet en virksomhed op for at sælge deres teknologi.

- De har jo brug for at skabe en opmærksomhed og hente finansiering til deres virksomhed. Så man skal ikke lade sig forblænde af resultaterne, men tage dem med et gran salt, siger han og slutter:

- Men det er selvfølgelig en forskningsartikel, der ligger til grund for det. Så noget er der vel om snakken.

Facebook
Twitter