Kan du sove i sommerheden? Dit varme soveværelse gør dig dummere

Varmen i dit hjem påvirker dine kognitive færdigheder, viser nyt studie.

(Foto: Annett Bruhn)

I Danmark er der sjældent brug for aircondition. Men - som du nok allerede ved - har både forår og sommer i år været ualmindeligt varme.

Og måske kunne dine hjerneceller godt trænge til at blive kølet lidt ned. For man bliver ikke skarpere af de høje varmegrader.

Høj varme er ikke godt for vores hukommelse og reaktionsevne, viser ny forskning fra Harvard T.H. Chan School of Public Health. Og de danske hjem, kontorer eller skoler er slet ikke bygget til de varme temperaturer.

- Især ved skolearbejde og kontorarbejde kan varmen svække indlæringen, fortæller Pawel Wargocki, der er lektor ved DTU Byg.

Varmen sløver os

Undersøgelsen viste, at studerende, der har aircondition i deres sovesale klarede sig bedre i kognitive tests. Studerende uden aircondition var langsommere og dårligere.

Resultaterne viste, at når temperaturerne steg udenfor, blev særligt reaktionsevnen og hukommelsen dårligere for de studerende, der boede uden aircondition.

De studerende med aircondition var ikke bare hurtigere til at svare, men svarene var også oftere korrekte.

Forskerne undersøgte de 44 studerendes kognitive færdigheder ved, at de hver morgen skulle udfylde forskellige tests.

Her mener Lars Nybo, der har forsket i temperaturreguleringer og præstationsevner, at væske også spiller en afgørende rolle.

Ved simple opgaver kan vi nemlig godt præstere på trods af høj varme. Men jo mere komplekse opgaver, jo mere påvirker varmen os. Hvis vi ovenikøbet ikke har fået nok væske, så er forudsætningerne for at præstere dårlige, forklarer han.

De studerende, der har sovet uden aircondition, kan derfor være i væskemangel efter nattesøvn i et varmt værelse.

- Hvis du sover et sted uden aircondition eller udluftning vil det påvirke din væskebalance. Hvis man er bare en smule dehydreret, når man vågner, bliver man dårligere i alle kognitive tests.

Diskussion om, hvad der sker i hjernen

Forskere diskuterer stadig, hvad der præcis sker i hjernen, når den bliver påvirket af høj varme. Nogle forskere mener, at neuroner i hjernen bliver langsommere til at snakke sammen. Og er du i væskemangel vil blodgennemstrømningen til hjernen også nedsættes, forklarer Lars Nybo. Men det er endnu ikke muligt at sige, hvad der præcis svækker vores kognitive færdigheder i varmen.

Danske huse skal holde på varmen

Forskere ved allerede, at varmen og indeklimaet i skolerne, kan have en indvirkning på, hvordan elever præsterer. Vores faglige evner bliver simpelthen dårligere, når temperaturen rammer mindst 21 grader. Men den nye forskning viser, at varmen også påvirker os i hjemmet. Overraskende for forskerne, blev de studerende uden aircondition ikke bedre, når temperaturen faldt udenfor efter en hedebølge. De mener, at forklaringen skal findes i husene.

I syden er husene lavet til de høje temperaturer. Men i Danmark, og andre lande med koldere klima, er husene normalt bygget til at holde på varmen. Og det giver problemer når sommeren er hed, for varmen holdes indenfor.

Gennemtræk er det vigtigste

Pawel Wargocki forklarer, at de danske huse ikke er lavet til den hede vi har oplevet de sidste måneder.

Vi har ingen skodder for vinduerne til at afskærme solen, og særligt nybyggeri er lavet til at holde på varmen.

Han forklarer derfor, at det er væsentligt, at der luftes ud om natten og bliver skabt gennemtræk, så den varme luft kan føres ud. Særligt i soveværelset er kold luft vigtigt.

- Hvis man ikke kan fjerne varmen fra soveværelset, kan man få problemer med at falde i søvn. Der er flere studier, der klart viser, at dårlig søvnkvalitet og frustration hænger sammen med varmen, siger han. Lars Nybo er enig i, at soveværelset skal holdes køligt. - Det er vigtigt, at man får sine hvileperioder et sted, hvor det ikke er for varmt. Når det er koldere er evnen større til at genetablere sin væskebalance. Undersøgelsen er publiceret i PLOS Medicines særudgave om klimaforandringer og sundhed.

Facebook
Twitter