Kathys hjem risikerer at forsvinde i havet

Kun et land har indtil videre afleveret mere ambitiøse klimamål til FN.

Marshalløerne er det eneste land i verden, der indtil videre har indleveret nye og mere ambitiøse mål for at reducere deres udledning af drivhusgasser.

Den lille østat i Stillehavet har lidt over 60.000 indbyggere, og deres udledning kan stort set ikke måles i det store regnskab, men fordi øerne ligger under to meter over havets overflade, er de meget udsatte for havstigninger og oplever allerede nu hyppigere oversvømmelser.

- Situationen er ekstremt alvorlig for os. Det er ikke noget, der ligger langt væk eller ude i fremtiden. Det sker nu, siger Kathy Jetñil-Kijiner, da DR møder hende på klimatopmødet i Madrid.

Sammen med sine kolleger arbejder hun for at få de andre lande - og især de store udledere som for eksempel EU og Kina - til at hæve deres ambitioner.

Bekymring om EU-mål

Efter planen skal verdens lande have afleveret nye og mere ambitiøse mål til FN inden næste års klimatopmøde i Glasgow.

Men mange håber, at flere lande vil melde ud før og dermed være med til at øge presset på de mere tøvende nationer.

EU, som er verdens tredjestørste udleder, har endnu ikke opdateret sine mål.

Godt nok præsenterede Europa-Kommissionen i forgårs sin nye grønne aftale, der peger frem mod ambitionen om at gøre EU klimaneutral i 2050, og dagen efter tilsluttede EU-landenes stats- og regeringschefer - med undtagelse af Polen - sig målet.

Men bekymrede iagttagere kritiserer planen for at være for langsom, fordi den endnu ikke indeholder et mål for, hvor meget EU skal reducere i 2030. Deres argument lyder, at vi allerede på det tidspunkt risikerer at have overtrådt nogle af de såkaldte tipping points, hvor klimaforandringer bliver selvforstærkende og ude af kontrol.

Derudover er de bange for, at EU melder så sent ud, at det ikke vil kunne bruges til at presse nogle af de største udledere som for eksempel Kina til også at hæve deres ambitioner.

Kinas plan er lige nu ikke at reducere, men blot at få deres udledninger til at toppe i 2030.