Klimaforhandlingersammenbruddets rand: EU truer med at gå

Vi vil hellere have ingen aftale end en dårlig aftale, lyder det fra EU's klimachef, Frans Timmermans.

Frans Timmermans, EU's klimachef, lagde på pressemødet ikke skjul på sin utilfredshed med det nuværende udkast til en klimaaftale.

Forhandlingerne på klimatopmødet er nu kørt så meget af sporet, at EU truer med at forlade COP27 i Egypten uden en aftale.

- I alle forhandlinger af den her vigtighed skal man være klar til at gå, siger EU's klimachef Frans Timmermans på et pressemøde flankeret af blandt andet den fungerende danske klimaminister Dan Jørgensen.

Timmermans understreger dog, at en aftale stadig er "inden for rækkevidde".

- Vi vil hellere ikke have en aftale, end have en dårlig aftale. Så lad os sørge for, at vi får en god aftale, siger han.

Tilbageskridt fra sidste år

EU-landene er især utilfredse med den del af aftalen, der handler om at reducere verdens udledninger og dermed holde liv i håbet om, at temperaturstigningen kan begrænses til 1,5 grader.

Det er den temperaturstigning, som videnskaben har fastslået vil være den sikreste for mennesker og andet liv på jorden.

Timmermans siger, at de udkast til en aftale, der er kommet fra det egyptiske formandskab, reelt vil være et tilbageskridt i forhold til sidste års aftale fra topmødet i Glasgow.

- Vi er bekymrede over de udkast, vi har set i de sidste 12 timer, der måske indikerer et skridt væk fra ambitionen på 1,5 grader, siger Frans Timmermans.

Han understreger blandt andet, at EU gerne vil have skrevet ind i aftalen, at det er vigtigt at brugen af fossile brændsler nedtrappes.

Fortsat uenighed om klimakatastrofefond

Den anden store knast i forhandlingerne - en fond til klimakatastrofer - er dog også en af grundene til den dramatiske udvikling her i Sharm el-Sheikh.

Her kritiserer Timmermans, at udkastet til aftalen ikke understreger, at en eventuel fond kun skal gå til de lande, der er allermest sårbare over for klimakatastrofer.

Samtidig er det afgørende for EU, at det i aftalen fremgår, at en "bred skare" af lande skal bidrage til fonden. Oversat fra FN'sprog betyder det, at lande som Kina også bør betale for de klimaskader, som de fattigste og mest sårbare lande lider.

Kina er i dag en stor økonomi og det land, som har udledt næstmest CO2 til atmosfæren kun overgået af USA. Men i FN's klimaforhandlinger regnes landet stadig som et udviklingsland, som man derfor ikke har samme økonomiske forventninger til.

På et pressemøde kort efter afviste den egyptiske formand for forhandlingerne, Sameh Shoukry, kritikken.

- Teksten holder 1,5 gradersmålet i live. Vi anerkender vigtigheden af at holde 1,5 i live, forsikrer han.

- Ingen af parterne har fået alle deres ønsker opfyldt. Men langt hovedparten af parterne har indikeret, at teksten er balanceret og kan blive et gennembrud, der kan føre til enighed.