Det kom som noget af en overraskelse på klimatopmødet i Glasgow, da USA og Kina sent i aftes sammen lovede at gøre mere for at nedbringe udslippet af drivhusgasser i det her årti.
- Klimaforandringer bliver en stadig mere presserende udfordring. Vi håber, at denne fælles erklæring vil hjælpe med at opnå succes på COP26, lød det fra Kinas chefforhandler, Xie Zhenhua på et pressemøde.
Stemningen mellem de to lande, der er præget af politiske spændinger om både handel og menneskerettigheder, virkede ellers temmelig dårlig, da klimatopmødet blev skudt i gang i sidste uge.
Her skældte præsident Biden fra talerstolen ud over, at Kinas præsident Xi Jinping ikke mødte personligt op på topmødet. Hvortil Kina svarede igen ved at sige, at de i modsætning til "andre lande" ikke kunne finde på at trække sig ud af Parisaftalen - som USA gjorde under Donald Trump.
Betryggende tegn
I den nye erklæring lægger de to lande - som er verdens største udledere - nu i stedet vægt på, at klimaforandringerne kræver hurtig handling inden for det næste årti, hvis temperaturerne ikke skal stige for meget. Og at det er vigtigere end de overensstemmelser, der ellers måtte være mellem dem.
Ifølge FN's Miljøprogram (Unep) skal verdens samlede udledninger falde med 45 procent i 2030, hvis vi vil gøre os håb om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.
Erklæringen blev taget godt i mod på klimatopmødet i Glasgow, hvor forhandlere fra alverdens lande lige nu arbejder i døgndrift på at få en aftale i hus, der gerne skulle gøre det mere sandsynligt, at verden kan overholde klimamålene i Parisaftalen.
- Det er et betryggende tegn på, at USA og Kina kan arbejde sammen om den største krise, menneskeheden står over for, siger Byford Tsang, der er rådgiver i den tyske tænketank E3G.
- Det skaber et bedre grundlag for et ambitiøst resultat i Glasgow, siger han.
Det samme vurderer Jarl Krausing, der er international chef i den grønne tænketank Concito.
- Det er et velkomment og nødvendigt budskab, der kommer fra de to største udledere i verden, siger han.
Byford Tsang understreger dog også, at erklæringen ikke indeholder konkrete planer for, hvordan og hvor meget der skal reduceres.
Det mest håndfaste i aftalen er et løfte fra Kina om at reducere udledningen af drivhusgassen metan, der virker 80 gange kraftigere end CO2.
Kina kommer dog ikke nærmere ind på, hvor meget de vil skære udslippet ned. Noget som USA ellers gjorde i sidste uge, da de sammen med 130 andre lande lovede, at reducere metanudledningen med 30 procent inden 2030.