Klimaforandringer udrydder regnskovens insekter i hobetal

Mængden af insekter i Puerto Ricos regnskov er op til 60 gange mindre i dag end i 1976. Det samme gælder de dyr, der lever af insekterne.

Tropiske skove er hjemsted for to tredjedele af Jordens arter. (Foto: David Clode © Unsplash)

Når vi taler om klimaforandringer, handler det ofte om fremtiden. Politikere med små armbevægelser og store ord kaster om sig med årstal som 2030, 2050 og 2100.

Men klimaforandringer er ikke noget fremtidsscenarie. Det er noget, der sker her og nu. Og det påvirker dyr, miljø og planteliv i allerhøjeste grad.

Et skræmmende eksempel kan findes i Puerto Riccos tropiske regnskov.

Her er temperaturen allerede steget med to grader, og det har betydet et kolossalt fald i den samlede mængde af leddyr som insekter, krebsdyr, edderkopper og tusindben.

I regnskoven omkring Luquillo-bjergene i det østlige Puerto Rico har forskere kortlagt udviklingen i leddyrenes biomasse (deres samlede masse) ved hjælp af fælder. Tallene har de sammenlignet med data fra 1976, som blev indsamlet efter samme metode.

Forskerne fandt frem til, at insekternes biomasse var mellem ti og helt op til 60 gange mindre i 2013 i forhold til i 1976.

- Vores forskningsresultater antyder, at

effekterne
af klimaforandringer i de tropiske skove kan være større end først antaget, siger Brad Lister, der er den ledende forsker bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Resultaterne er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

Samtidig med leddyrenes biomasse er faldet, har der også været et fald blandt de dyr, som lever af dem - eksempelvis firben, frøer og fugle.

Klimaforandringer er årsag til fald

I regnskoven, hvor dataene er indsamlet, er den gennemsnitlige maksimumtemperatur steget med to grader i perioden 1976-2013.

Ændringer i temperaturen er skidt for koldblodede dyr - herunder insekter - i de tropiske klimaer, fordi de har tilpasset sig relativt

stabile
temperaturer, hvilket gør dem særligt sårbare overfor et varmere klima.

Klimaforandringerne er også hovedårsagen til faldet i insekternes biomasse, ifølge forskerne.

Forskerne har sammelignet resultaterne fra Puerto Ricos med en undersøgelse fra Chamela-Cuixmala-naturreservatet i Mexico. Her er den gennemsnitlige maksimale temperatur steget med 2,4 grader siden 1980'erne.

I samme periode er den samlede mængde af leddyr i området blevet otte gange mindre.

Facebook
Twitter