Klimaforsker: Over 40 grader i Danmark er ikke utænkeligt i fremtiden

I dele af Sydeuropa forventes i weekenden rekordhøje temperaturer på 48 grader.

I Danmark har sommeren 2018 allerede sat sine første rekorder med juli som den mest solrige juli nogensinde, ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). (Foto: © Johansen, Scanpix)

En ekstrem varme har lagt sig over dele af Spanien og Portugal, og lige nu kan de flere steder se frem til temperaturer, der kræver ændringer i rekordbøgerne.

Og selvom de er vant til varme i den del af Europa, ser det ud til, at weekenden bliver ekstraordinær. For nogle prognoser lyder det på lokale temperaturer over de 48 grader, som er den nuværende europæiske varmerekord fra 1977.

Herhjemme i Danmark kan vi ikke præsentere helt så ekstreme varmerekorder. Lige nu lyder den danske varmerekord på 36,4 grader - målt i Holstebro i 1975. Men den rekord kan meget vel blive slået.

Det vurderer klimaforsker ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Martin Stendel.

- Det kan slet ikke udelukkes. Og det er slet ikke utænkeligt, at vi på et tidspunkt kommer over de 40 grader i Danmark. Det er ikke noget, som kommer til at ske i år eller næste år, men der er god sandsynlighed for, at det vil komme, siger han.

For intet tyder på, at den årlige gennemsnitstemperatur i Danmark begynder at opføre sig anderledes, end den har gjort hidtil. Nemlig gået op.

- Middeltemperaturen bliver kun højere og højere, og det er på grund af den globale opvarmning. Det betyder, at en varm dag i dag er væsentlig varmere end en varm dag for 50 år siden, fortæller Martin Stendel.

Siden 1880 er gennemsnitstemperaturen i Danmark steget med 1,4 grader.

'Meget usædvanligt'

De ekstreme temperaturer, som lige nu dominerer i Sydeuropa, skyldes, at varme luftmasser strømmer op fra Sahara.

- Når det er så varmt i Spanien og Portugal, hænger det sammen med, at der kommer varme vinde fra Nordafrika. Det kan ofte føre til meget høje temperaturer, selvom det her i øjeblikket er meget usædvanligt, forklarer Martin Stendel.

Hvad skal der til, før vi kan nå temperaturer på 40 grader i Danmark?

- Det er netop de varme vinde sydfra, der skal gøre det. Hvis vi skal nå de temperaturer, kræver det, at den varme luft, som rammer os, ikke har været over vandet. Den skal komme sydfra og op gennem Tyskland.

- Og så skal vi sådan set bare vente. For vi kan se, at gennemsnitstemperaturen stiger, og det bliver den ved med. Når det bliver kombineret med varme vinde sydfra om sommeren, vil vi på et tidspunkt få nye rekorder.

Her kan du se, hvor tørt og afsvedet Europa er blevet.

Sommeren i Danmark har i år været domineret af et højtryk i lang tid, og det har holdt nedbøren væk og givet solen optimale betingelser.

Således endte juli som den mest solrige juli, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) nogensinde har målt.

Hvis du er i Spanien eller Portugal i områder, hvor temperaturerne er ekstremt høje, vil vi gerne høre om din oplevelse med varmen. Kontakt os på nsan@dr.dk.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)
(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)