Klimaforsker spiser ikke oksekød: ”Man behøver ikke være hellig omkring det”

Du behøver ikke at ændre din kost radikalt for at hjælpe klimaet, siger dansk forsker.

Køer producerer store mængder metan, når de fordøjer foder. Det bidrager betydeligt til den globale opvarmning. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Vil du gerne gøre noget godt for klimaet? Så er det ikke nogen dum idé at skære ned på kød fra køer og lam.

- Der er masser af evidens for, at oksekød og lammekød er væsentlig mere klimabelastende end andre typer kød og selvfølgelig også andre typer mad, siger professor i økonomisk psykologi ved Aarhus Universitet, John Thøgersen. Han forsker blandt andet i klimaftrykket for fødevarer.

John Thøgersen professor i økonomisk psykologi ved Aarhus Universitet. Han forsker blandt andet i klimaftrykket for fødevarer. (© Julia Stacey)

For fem år siden valgte John Thøgersen selv at stoppe med at købe okse- og lammekød. Det gjorde han fordi, at køer og får er drøvtyggere, der via deres måde at fordøje foder producerer store mængder metan.

Og metan er en langt mere potent drivhusgas end CO2, og dermed bidrager gassen betydeligt til den globale opvarmning.

- Men jeg spiser det stadig, hvis jeg får det serveret. Og så spiser jeg så naturligt mere fisk, kylling og svinekød. Det er stadig vigtigt at få sit protein, siger John Thøgersen.

Fej for egen dør

Der er mange komplicerede forhold, der spiller ind, når der skal gøres op, hvor meget en bestemt kødproduktion belaster klimaet.

Der er for eksempel kæmpe forskel på, hvor meget producenter skader klimaet, selvom produktet er det samme. Det understreger forskere fra Oxford University og det schweiziske institut for landbrugsforskning, Agroscope i en ny undersøgelse.

Men overordnet set udledes der op til 85 procent mindre drivhusgas per kalorie, når man producerer svinekød og kylling sammenlignet med produktionen af oksekød og lam, viser en undersøgelse fra 2013 af forskere fra Schweitz, Holland og Norge. De har omregnet den samlede belastning af drivhusgasser til CO2.

John Thøgersen har valgt at skære ned på kødet på en måde, der kan praktiseres i hverdagen. For det er vigtigt for ham, at han ikke er hellig omkring det, forklarer han:

- Hvis jeg for eksempel sagde, at jeg slet ikke spiste oksekød, så ville jeg være til besvær, når jeg fik det serveret. Og det er jo ubekvemt, siger John Thøgersen og fortsætter:

- Så mit råd er at feje for egen dør og lade vær med at være til besvær for andre. Så bliver livet lettere, og man kan stadig gøre sit for at skåne klimaet.

Hvordan skal du så spise?

Hvis du vil tænke på klimaet, er det altså en god idé skære ned på kød, især okse- og lammekød. Men hvordan er det så lige med fisk og grøntsager?

Det er umiddelbart ikke nemt at finde rundt i. For eksempel er noget fisk mere klimavenligt end andet fisk.

Ifølge en rapport fra DTU resulterer rejer og fladfisk i en del mere udledt CO2 end sild og muslinger. Og produktionen af hummer er desuden meget CO2-udledende.

Grøntsager har generelt et lavt CO2-aftryk, men de kan stadig belaste klimaet, især hvis de er dyrket i et drivhus eller fløjet hertil fra fjerne egne.

På den måde kan en dansk tomat dyrket uden for sæson faktisk belaste klimaet mere end lyst kød.

- Men hvis de grøntsager, man køber, er transporteret med bil eller skib, så er forskellen ikke så stor. Så der skal man ikke holde sig tilbage, siger John Thøgersen.

FacebookTwitter