Hele 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug går til vores boliger.
Det meste til at varme værelser, stuer og badeværelser op - og til at sørge for varmt vand til vores brusebade.
Men faktisk er der masser af steder, vi kan spare på energiforbruget - og det bør vi gøre af hensyn til klimaet, siger Tine Steen Larsen, der er lektor på Aalborg Universitet og som Klimatestamentet på P1 har talt med.
- Det er ikke særlig sexet at sige, man skal spare energi. Men det skal vi for at sænke vores CO2-aftryk fra boligerne, siger Tine Steen Larsen.
Og faktisk er det muligt at reducere vores varmeforbrug med mere end en tredjedel, hvis vi lærer at opføre os fornuftigt, siger hun.
- Der er stor forskel på varmeregningen, hvis man ser på den fornuftige og den ufornuftige adfærd. Den ufornuftige bruger op til fem gange så meget i hjemmet.
Fire simple råd
Det er ret simple løsninger, som kan spare en stor del af varmen.
Ifølge Tine Steen Larsen er der fire adfærdsregler, du kan følge og spare betydeligt på dit varmeforbrug - hun udtrykker dem således:
- •
Det dummeste man kan gøre er at lufte ud mens radiatorerne er tændte. Udluftning skal, når der er koldt udenfor, foretages i intervaller af fem min 2-3 gange dagligt. Når der luftes ud skal termostaterne på radiatoren være lukkede for at undgå unødvendigt varmespild.
- •
En anden ting er at tjekke, at radiatorerne kører som de skal. Hvis der er flere radiatorer i det samme rum skal de være lige varme og alle skal være tændte. Det sikre en konstant varme. Det minimerer også risikoen for kolde vægge og risikoen for svampe.
- •
Et tredje råd er at kigge på temperaturen. Hvis du kan sænke blot en enkelt grad sparer du omkring 5 procent på varmeregningen, så måske en varmere trøje eller et par sokker kan gøre det i stedet for.
- •
Endeligt er der jo brusebadene som i nyere huse efterhånden også er en betragtelig del af varmeregning, så her er der også besparelser at hente, både på vand- og varmeforbrug, hvis man justerer ned på længden af badet eller bruger en sparebruser.
Isolering giver en varm stue med god samvittighed
Men det hele er ikke gjort med at ændre adfærd, hvis man bor i et hjem, hvor varmen ryger ud af alle sprækker.
Og det gør den især i ældre huse og lejligheder.
I Danmark er der mere end 2,5 millioner boliger. Langt de fleste er bygget før de seneste byggekrav fra 2015, som sikrer en god isolering og dertilhørende varmeregning.
En normal lejlighed bruger dobbelt så meget energi som et nyt hus, der lever op til byggekravene.
Det er især sprækker, utætte vinduer og tomme krybekældre, der er problemet, siger Tine Steen Larsen.
Førstegangskøberne og parcelhusene
Derfor mener hun, at renovering og isolering bør gå hånd i hånd, hvis du vil sikre et hjem med en lav varmeregning og spare klimaet for en masse unødvendig CO2.
Særligt to typer er i hendes fokus:
- Den ene er det unge par, som køber deres første bolig. De renoverer ofte en del, og her skal de tænke på isolering fra begyndelsen. Tag, vinduer og døre kan skiftes, og alle hulrum skal isoleres.
- Den anden gruppe er dem som sidder i parcelhusene fra 1960’erne og 1970’erne. Dem har vi rigtig mange af i Danmark. De har løbende renovationer. Så når taget skal skiftes, bør man se på isoleringen på loftet og hvilket tag, man sætter på sit hus.