Klimaministeren: Vi skal i gang med at hive CO2 ud af luften

Lars Christian Lilleholt (V) vil finde ud af, hvordan vi kan opsamle nogle af de 50 millioner ton CO2 vi årligt udleder i Danmark. Og det er ikke så let.

Klimaministeren Lars Christian Lilleholt mener ikke længere vi kan forsvare at holde os til klimamålsætningen om 2 graders stigning. Ministeren vil stoppe på 1.5 grad. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det er ikke nok at stoppe med at spise rødt kød, droppe flyrejsen, smide solceller på taget og investere i vindmøller. Reduceringen af vores CO2-forbrug er simpelthen ikke nok, mener klimaministeren.

- Vi kan ikke kun reducere vores udledning. Vi skal også til at finde ud af, hvordan vi kan optage CO2 fra atmosfæren, siger Klima- og Energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Flere lande har gennem årene forsøgt sig med at finde en metode til at lagre CO2 i undergrunden, samle CO2’en ved kulkraftværkernes skorstene eller simpelthen suge CO2 ud af atmosfæren.

Men både USA, England og faktisk også Danmark har stoppet store dele af forskningen på området.

Frugterne er ikke modne

Ikke desto mindre, mener Lars Christian Lilleholt ikke, at det skal forhindre danske forskere i at undersøge, hvordan vi kan lagre CO2 i undergrunden, i havene eller i bygningsmaterialer.

- Desværre er teknologien ikke nået så langt endnu. Frugterne er ikke modne. Det er dyrt og teknologisk vanskeligt, siger Lars Christian Lilleholt.

I løbet af efteråret vil klimaministeren ifølge eget udsagn samle virksomheder, forskere og andre aktører, der ved noget om at optage CO2, til en konference. Derudover overvejer ministeren af nedsætte et CO2-panel.

- Hvis vi i 2050 skal have nul nettoudledning af CO2, så bliver vi nød til at have den her del med. Vi kan nok ikke reducere 50 millioner tons CO2, siger Lars Christian Lilleholt.

Vi skal nå at stoppe ved 1,5 grads temperaturstigning

Verdens klimaforskere råber oftere og oftere alarm, fordi der ikke er politisk handling på området.

I går udkom en rapport, som beskriver følgerne af en temperaturstigning på to grader - og hvordan følgevirkningerne vil få temperaturen til at stige til fire-fem grader over tid.

FN’s klimapanels mål om at bremse temperaturstigningen ved to grader er ifølge ministeren ikke længere nok. I dag er stigningen allerede på en grad målt sammenlignet med 1880.

- Jeg går efter, at vi skal nå at bremse ved 1,5 grads stigning, siger Lars Christian Lilleholt.

- Men det kan vi kun, hvis vi får de store vækstøkonomier som Indien, Kina og USA med. Det internationale samarbejde er vigtigt, siger Lars Christian Lilleholt.

Paris-aftalen, som forpligter mange af FN’s medlemslande, til at reducere CO2-udledningen, har også indskrevet mulighederne for at optage CO2. Faktisk kalder FN’s klimapanel det for en ”vigtig mulighed for at opnå målene”.

Derudover har FN regnet på potentialet for optag af CO2. I dag optages 0,2 gigaton CO2, men det tal kan stige til 6.3 gigaton i 2050.

Alene i 2016 afbrændte verdenssamfundet 36 gigaton fossile brændsler, mens havene opsamlede knap 10 gigaton. Regnskabet viser, at vi globalt udleder langt mere end naturen selv kan optage.

DTU forsker: Der kan gå 10 år før vi kan optage CO2

Havde det været nemt at trække CO2 ud af luften, havde vi formodentlig allerede gjort det.

Lektor på DTU Kemiteknik Philip Fosbøl er en af de få danske forskere, som arbejder med CO2-lagring, og han ser på klimaministerens forslag som et skridt på vejen.

- Hvis han vil trykke på finansieringsknappen, så er vi klar til at gå i gang.

- Men det er ikke et område, hvor man i løbet af få år kan forvente mirakler, siger Philip Fosbøl.

- Jeg vil vurderer, at vi i løbet af 10 år kan opsamle CO2 og omdanne det til brændsel til fly og industrien. Det er den mest realistiske løsning, jeg kan se, siger Philip Fosbøl.

Et af problemerne med at omdanne CO2 til noget brugbart er, at det koster ekstremt meget strøm. Derfor vil det kræve, at man også satte flere vindmøller og solceller op for at kunne forsyne arbejdet med at omdanne CO2 til brændstof.

Men ifølge ministeren må det godt koste noget.

- Der ikke noget, som er gratis, siger Lars Christian Lilleholt.

Dermed er der lagt op til regeringens klima- og energiudspil, som udkommer i efteråret.