Klimarapport tegner dystert billede: ‘Vi vil have handling bag ordene til klimatopmødet’

Klimaaktivist Mette Susgaard rejser til Glasgow for at deltage i og demonstrere ved COP26.

FN-rapport viser, at selv hvis verdens lande følger deres nye klima-løfter, er vi på vej mod en stigning i den globale gennemsnits- temperatur på mindst 2,7 grader frem mod år 2100. (© Den Grønne Studenterbevægelse)

Mette Susgaard og ni af hendes medaktivister fra Den Grønne Studenterbevægelse er i disse dage ved at pakke kufferten.

Turen går til Skotland med tog, hvor det store internationale klimamøde COP26 skydes i gang på søndag i Glasgow.

Klimatopmødet kommer i skyggen af en ny FN-rapport, der tegner et dystert billede af fremtidens klima.

Rapporten viser, at vi slet ikke er der, hvor vi burde være, når det kommer til at mindske verdens udledning af drivhusgasser.

Det er på trods af, at de fleste af landene, der er med i Parisaftalen, netop har opdateret deres planer for, hvordan de vil mindske udledningen af drivhusgasser frem mod 2030.

De nye ‘løfter’ fastsætter, hvor meget de enkelte lande vil reducere deres CO2-udslip frem mod år 2030 for at overholde Parisaftalen.

Selvom verdens lande følger deres nye løfter, er vi på vej mod en stigning i den globale gennemsnitstemperatur på cirka 2,7 grader frem mod år 2100.

Ifølge Parisaftalen skal den globale temperatur maksimalt stige to grader - og den skal gerne holdes tæt på 1,5 grader.

- Det er meget vigtigt, at COP26 ikke bare bliver skåltaler og store ord. Vi tager derfor afsted for at være en form for vagthunde og minde politikerne om, at der skal handling bag ordene, siger Mette Susgaard, der er talsperson for Den Grønne Studenterbevægelse.

G20-landene er på vej, men...

Den nye rapport viser, at de nye planer for, hvor meget landene vil skære ned i deres CO2-udledning, er for vage.

Landene skærer kun 7,5 procent ned for drivhusgasudledningen i år 2030 sammenlignet med de tidligere mål.

Der er brug for, at der bliver skåret 55 procent ned for at nå målsætningen om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader i år 2100.

Målene er langt fra nok i forhold til, hvad der er påkrævet for at nå Parisaftalen, siger Anne Olhoff, der er strategichef på det danske Unep DTU Partnership, som rapporten er lavet i samarbejde med.

Hun fortæller, at det er en stor udfordring, som verden står overfor, så der skal ske noget nu, hvis vi skal holde stigningen på 1,5 grader.

- Vi kan se væsentlige fremskridt for flere af G20-landene (20 store økonomier i verden, herunder EU, red.). Der er ved at ske et skifte, hvor de handler. Men det går slet ikke hurtigt nok. Vi kan ikke vente fem eller ti år med at gøre noget. Målene skal styrkes og omsættes til handling nu, siger Anne Olhoff.

Der blev også demonstreret ved klimatopmødet COP21 i Paris i 2015. Her har demonstranterne formet ordene '100 procent vedvarende' med deres kroppe. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix Denmark)

Vi skal tale om COP26 fremover

Mette Susgaard er enig i, at der skal handles nu.

Hun tager derfor med til COP26 for at lægge pres på politikerne.

Her skal Den Grønne Studenterbevægelse være med til at observere topmødet, deltage i demonstrationer og forsøge at råbe politikerne op med aktivister fra hele verden.

- Det er 26. gang, vi holder et klimatopmøde, og vi er stadig ikke lykkedes med det, der er formålet: At holde den menneskeskabte udledning af drivhusgasser nede. Vi kan se konsekvenserne af det allerede nu, siger Mette Susgaard og fortsætter:

- Klimaet begynder at svare igen. Der er oversvømmelserne i Tyskland, tørke i store dele af Afrika og skovbrande i Europa og USA. Det er meget voldsomme hændelser.

Hun håber, at COP26 bliver et skelsættende klimatopmøde, som klimatopmødet var i Paris i 2015, hvor landene indgik klare mål om, hvor meget der skal reduceres i udledningen af drivhusgasser.

- Jeg ønsker, at der bliver talt åbent og ærligt om alvoren, så der kan tages beslutninger ved COP26, der gør, at vi kommer til at tale om dette klimatopmøde fremover som et vendepunkt. Klimavidenskaben siger klart og tydeligt, at vi må sætte alt i spil, fordi hvert ton CO2 tæller i omstillingen, siger Mette Susgaard.

Ammunition for politikerne

Selvom de nye klima-planer frem mod 2030 ikke skærer nok ned på udledningen af drivhusgasser for at nå Parisaftalen, er det et lille skridt i den rigtige retning, mener Anne Olhoff.

- De nye, opdaterede klimaplaner fra landene er helt klart et fremskridt. Deres mål er nu mere gennemsigtige, og de dækker flere former for drivhusgasser. Men det er stadig ikke nok, siger hun.

Også klimaminister Dan Jørgensen (S) har set på den nye rapport fra FN. Han skal deltage i topmødet COP26.

- Rapporten viser, at hvis vi skal holde temperaturstigningerne under 1,5 grader, skal der gøres markant mere, end der bliver gjort i dag. Det er klart, at det vil vi selvfølgelig tage med som ammunition i rygsækken, når vi skal til COP26, siger Dan Jørgensen.

FacebookTwitter