Det er stadig for usikkert, hvordan regeringen vil nå at barbere 70 procent af Danmarks udledning af drivhusgasser i 2030.
Sådan lyder konklusionen for andet år i træk fra de uafhængige eksperter i Klimarådet, der i dag udgiver deres årlige vurdering af regeringens klimaindsats.
- På trods af fremskridt har regeringen endnu ikke tydeliggjort, hvordan den vil nå 70 procent i 2030, siger Klimarådets formand Peter Møllgaard, der opfordrer regeringen til at sætte tempoet op.
- Det bør ske inden for en kort årrække, for samfundet skal omstilles, og der er kun otte år tilbage. Det er ikke meget, når det er så stor en omstilling, siger han.
Regeringen satser på usikre teknologier
Klimarådets mere end 200 sider lange rapport gennemgår forskellige områder af den grønne omstilling og ser på, hvor langt Danmark er fra at opfylde sit klimamål for 2030, hvor vi skal spare omkring 20 millioner ton CO2.
Et mål, der er skrevet ind i klimaloven, som Folketinget vedtog i 2020.
Indtil videre er der taget politiske beslutninger, der sparer halvdelen. Og så skal planerne selvfølgelig også føres ud i livet.
Klimarådet gentager i rapporten også en kritik af, at en stor del af de reduktioner, regeringen satser på, kommer fra teknologier, som vi ikke kan være sikre på, virker til tiden.
Det gælder blandt andet reduktioner i landbruget, der for eksempel skal findes med nye teknologier, der kan reducere køers bøvsen og omdanne gylle og kokasser til biokul.
- Der er stadig for mange usikre reduktioner, siger Peter Møllgaard.
Han opfordrer regeringen til i kommende beslutninger at overveje, om de løsninger, den vælger, har for høj risiko.
Siden Klimarådet sidst vurderede regeringens klimaindsats, er der ellers blevet indgået aftaler om blandt andet reduktioner i landbruget.
Regeringen har også lyttet til tidligere kritik fra Klimarådet og fremlagt en plan for, hvornår den vil arbejde videre på forskellige dele af den grønne omstilling.
Hvorfor er det ikke nok?
- De køreplaner er ikke konkrete og specifikke nok til, at vi på det her tidspunkt kan konkludere, at så når vi 70 procentsmålet, siger Peter Møllgaard.
Udpluk af anbefalinger fra Klimarådet
- •
Regeringen bør en CO2-afgift i størrelsesordenen 1.500 kroner, som også omfatter landbruget.
- •
Regeringen bør se på, hvordan der kan indføres forbrugsafgifter på klimabelastende fødevarer. Prisen skal afspejle, hvor meget CO2 det koster at producere varen.
- •
Stat, kommuner og regioner skal sætte mål for, at de offentlige kantiner serverer klimavenlig kost baseret på de danske kostråd.
- •
Der skal skrues op for udbygningen af solceller og landvindmøller, som hurtigt kan levere grøn strøm.
- •
Der skal sættes flere havvindmøller op.
Statsministeren skal bevise, at hun er grøn
Statsminister Mette Frederiksen har den seneste tid taget afstand til sine egne, tidligere udtalelser om, at hun var rød, før hun var grøn.
Dagens konklusioner fra Klimarådet giver hende en gylden mulighed for at bevise det, mener Enhedslisten.
- Det er nu, statsministeren har mulighed for at vise, at hun virkelig mener, at hun er så grøn, som hun har været ude at reklamere for i medierne. For det vil selvfølgelig se utroligt tyndt ud, hvis ikke det her får regeringen til at komme endnu mere op i omdrejninger, siger Mai Villadsen, der er partiets politiske ordfører.
Mai Villadsen mener, at Klimarådets rapport understreger, at regeringen stadig handler for langsomt på den grønne omstilling.
- Det er enormt bekymrende og frustrerende, at det stadig ikke er anskueliggjort, hvordan vi når vores klimamålsætninger, siger Mai Villadsen.
- Det mener jeg kræver øjeblikkelig handling. Det går den rigtige vej, siger Klimarådet, men det går alt for langsomt. Derfor mener jeg også, at den her rapport bør være et wake-up call.
Derfor indkalder Folketingets Klimaudvalg nu også klimaminister Dan Jørgensen i samråd.
- Det er regeringens ansvar at få anskueliggjort, at klimamålene nås. Derfor indkalder vi nu klimaministeren i samråd for at få klare svar på, hvad de næste skridt vil være, siger klimaordfører for SF, Signe Munk.
Også hos De Radikale ønsker man, at regeringen skruer op for klimaindsatsten.
- Med regeringen skal man ikke stole på, at de gør mere end det absolut mest nødvendige. Grønnere er de altså heller ikke, siger Rasmus Helveg Petersen, der er klimaordfører for De Radikale.
- Når jeg læser Klimarådets rapport er jeg overbevist om, at regeringens klimapolitik ikke er ambitiøs nok. Vi skal sætte tempoet i vejret i forhold til, hvad vi vil, og hvor hurtigt vi vil gøre det, siger han.
En "god rapport"
Klimaminister Dan Jørgensen synes trods kritikken, at det er en "god rapport".
- Den anerkender, at der er sket betydelig fremskridt i klimapolitikken og kommer med gode råd til, hvordan vi kommer videre. For det er klart, at vi skal videre, siger han.
Han understreger, at der er forhandlinger på vej om nye grønne brændstoffer og en CO2-afgift, som vil give yderligere reduktioner.
- Jeg kan godt forstå, at Klimarådet ikke stiller sig tilfreds med det (de kommende forhandlinger, red.). De vil se resultater, før de er tilfredse. Men heldigvis er de forhandlinger i gang eller vi står lige over for at skulle i gang med dem, siger han.
Kan danskerne stole på, at vi når klimamålene med jer i førersædet?
- Ja, det kan de. Vi har på to år bragt os meget langt. Vi har på to år lavet reduktoiner, der bringer os halvdelen af vejen og en køreplan for den anden halvdel. Så ja, siger Dan Jørgensen.