Kritik af regeringens grønne skattereform: 'Det er hamrende uambitiøst'

Erhvervslivet skal betale mere for fossile brændstoffer, men der mangler en CO2-afgift i regeringens grønne skattereform, lyder kritikken.

- Først om nogle år begynder vi at tage fat på de afgiftsstigninger, som skal gøre, at vi sammen kan nå de klimamål, vi har sat os i Folketinget, siger skatteminister Morten Bødskov. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hvis Danmark skal leve op til sine klimamål, skal der indføres en høj afgiftCO2 og andre drivhusgasser.

Det har længe været budskabet fra både Klimarådet, de økonomiske vismænd og en række partier i Folketinget. Men det ønske får de ikke opfyldt lige med det samme, hvis det står til regeringen.

I regeringens udspil til en grøn skattereform, som bliver præsenteret mandag, er der er ikke lagt op til at indføre en CO2-afgift foreløbig.

I første omgang vil regeringen i stedet hæve afgifterne på fossile brændsler for erhvervslivet fra 2023. Til gengæld får erhvervslivet allerede fra næste år rabat på nye investeringer for i alt 5,2 milliarder kroner.

- Det er grundlæggende en grøn kickstart af dansk økonomi, siger skatteminister Morten Bødskov (S).

- Dansk økonomi er presset. Derfor kommer der afgiftslettelser nu, som betyder, at investerer virksomhederne i grønne løsninger, så får de afgiftslettelser. Og først om nogle år begynder vi at tage fat på de afgiftsstigninger, som skal gøre, at vi sammen kan nå de klimamål, vi har sat os i Folketinget, siger han.

- Hamrende uambitiøst

Regeringen forventer at få 715 millioner kroner ekstra i statskassen fra de højere afgifter, mens der er afsat i alt 5,2 milliarder kroner i afgiftslettelser til nye investeringer. Det er dog ikke et krav i aftalen, at erhvervslivet rent faktisk bruger pengene på investeringer, der reducerer deres CO2-udslip.

Hvad er det grønne i det her udspil?

- Det grønne er, at virksomhederne ved, at om nogle år kommer der lidt afgiftsstigninger. Inden da får de meget store og bedre muligheder for at investere i grøn omstilling af deres produktion, siger Morten Bødskov.

Mai Villadsen, klimaordfører for Enhedslisten. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Udspillet møder hård kritik fra Enhedslisten, der er skuffede over, at udspillet kun giver beskedne CO2-reduktioner.

- Det er så skuffende et udspil. Det er hamrende uambitiøst på klimaets vegne, Mai Villadsen, klimaordfører for Enhedslisten.

- Problemet er, at det næsten ingen CO2-reduktioner giver. Regeringen har sagt, at de vil give en masse penge til den grønne omstilling. Nu finder vi så ud af, at de penge skal gå direkte ned i virksomhedernes lommer og ikke nødvendigvis til noget grønt. Det er simpelthen hovedløst, siger hun.

Vismændene efterlyser klar besked om CO2-afgift

I Klimarådet er man glade for, at regeringen i udspillet varsler, at alle sektorer på sigt skal omfattes af afgifter, og at regeringen selv kalder det "første skridt i retning af en mere ensartet regulering af CO2-udledningerne".

Men rådet efterlyser, at det bliver fulgt op af mere handling her og nu.

- Principperne, som regeringen lægger op til, er udmærkede. Men det er for lidt og for langsomt i forhold til det, der skal til for at nå målet om 70 procents reduktion, siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

Både Klimarådet og de økonomiske vismænd havde håbet, at regeringen allerede nu ville give industrien og landbruget besked om, at der på et tidspunkt vil komme en høj CO2-afgift.

- Det er vigtigt at slå fast nu, at der kommer høje afgifter i 2030. Så det er hugget i sten og står helt klart. For hvis der er tvivl om, hvor høj afgiften vil være om ti år, så risikerer man, at erhvervslivet laver investeringer, der er for sorte de næste år, hvor regeringen lægger op til særligt gunstige afskrivningsregler, siger Lars Gårn Hansen, miljøøkonomisk vismand.

Vi står midt i en coronakrise. Er det ikke fornuftigt ikke at lægge for store byrder på erhvervslivet lige nu?

- Der er god fornuft i, at man ikke implementerer høje afgifter lige her og nu, Men det er vigtigt, at det står klart og tydeligt, at der kommer høje afgifter i 2030, for så vil investeringerne blive tilrettelagt efter det.

DI: Rammer få virksomheder hårdt

I Dansk Industri er man bange for, at udspillet vil ramme de energitunge virksomheder som for eksempel cement- og sukkerproducenter for hårdt.

- Den er udmærket for mange, men det vil ramme nogle få sektorer ekstremt hårdt. Det vil cirka være ti virksomheder, som vi er fuldstændig afhængige af i Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør.

Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Når det er sagt, så skal virksomhederne ud og investere enormt store summer i den grønne omstilling og det er rigtig fint, at vi får en fradragsmulighed for det, siger han.

Dansk Industri havde dog også hellere set, at der havde været mere fokus på CO2-afgifter i stedet for energiafgifter.

- Vi er meget, meget ambitiøse på den grønne omstilling. Derfor mener vi også, at det er vigtigt at se på afgifterCO2-udledning. Vigtigere end at se det på brug af energi, som der ligger i det her, siger Lars Sandahl Sørensen.