Kun 84 tilbage: Verdens mest truede leopard i langsom fremgang

Kamerafælder dokumenterer, at amurleoparden stadig er meget kritisk truet. Danskere er rejst til Rusland for at filme dyrene.

Det blev anslået, at der kun var 30 amurleoparder tilbage. Optællinger med kamerafælder, som billedet her, viser nu, at der er omkring 84 af den stærkt truede kat tilbage. (© Wildlife Conservation Society China)

I skovene langs grænsen mellem Rusland, Kina og Nordkorea lever amurleoparden, det mest truede, store kattedyr i verden.

Underarten har været kategoriseret som kritisk truet siden 1996, men der har længe været stor usikkerhed om, hvor mange af dyrene, der egentlig var tilbage.

Nu viser nye optællinger, at 84 amurleoparder er tilbage i naturen.

Den nye forskning er udført af et internationalt forskerhold og publiceret i tidsskriftet Conservation Letters i denne uge.

Danskere vil filme leoparderne

Dagen efter publiceringen rejste to danskere, biologen Sebastian Niebuhr McQueen og fotografen tilrettelæggeren Mads Fridolin Vejlby til den russiske nationalpark Kedrovaya Pad for at fortælle amurleopardernes historie.

- Parken ligger i det måske mest afsides hjørne af Rusland. Her skal vi filme og følge amurleoparden på det eneste sted, den findes, skriver Mads Fridolin Vejlby i en email til DR Viden.

- Vi er lige nu i byen Barabash og håber snart at kunne spotte en amurleopard i området. Men arten er sky, og der findes kun de her 84 af dem.

  • Sebastian Niebuhr McQueen er biolog og lige nu i færd med at lede efter amurleoparden i skovene i nationalpark Kedrovaya Pad. (Foto: © Mads Fridolin Vejlby)
  • Mads Fridolin Vejlby er fotograf og tilrettelægger. Lige nu forsøger han at filme amurleoparden i Ruslands nationalpark Kedrovaya Pad. (Foto: © Sebastian Niebuhr McQueen)
1 / 2

Klarer store temperaturskift

Amurleoparden er et utroligt tilpasningsdygtigt dyr, forklarer Sebastian Niebuhr McQueen i en email fra Rusland.

Leoparderne kan med sin tykke pels klare både - 40 grader om vinteren og + 40 grader om sommeren. De vejer mellem 35 og 55 kg og kan hoppe over tre meter lodret op i luften. De lever alene det meste af tiden og bliver op til 15 år gamle.

I 2007 blev antallet af amurleoparder anslået til kun 30. Tidligere optællinger blev dog udført ved at se på spor i sneen og regnes ifølge ny forskning fra Yale University ikke for nøjagtige.

I langsom fremgang

Alligevel tyder noget på, at leoparderne er i fremgang. Men ifølge Mads Fridolin Vejlby, kræver det stadig en stor indsats at redde den sjældne kat.

Netop derfor er de to danskere taget til Rusland. De vil vise danskerne og resten af verden de truede leoparder, så vi bliver klar over, at de bør reddes.

- I Danmark raser debatten om ulven, hvor nogle danskere giver udtryk for bekymring over, at der lever ulve i nærheden, skriver Mads Fridolin Vejlby i en email.

- Her i Rusland er rovdyrene større, men de lokale er ligeså uenige om, hvorvidt de skal beskyttes, eller om livet ville være bedre helt uden disse dyr.

Trues af krybskyttere

Leoparderne trues især af krybskytteri. Deres tykke pels er eftertragtet og kan indbringe mange penge.

I 2012 blev naturreservatet "Land of the Leopard" oprettet og det har ifølge de to danskere allerede haft en positiv effekt på leoparderne.

- Med vagter, der patruljerer i området, er krybskytteriet faldet markant, skriver Mads Fridolin Veljby.

- Men så længe amurleoparden kun eksisterer i ét område, er den udrydningstruet. Så der arbejdes på at introducere den til et helt andet område.

Film skal inspirere til at beskytte naturen

Ved at filme leoparderne og de lokale russere vil Sebastian Niebuhr McQueen og Mads Fridolin Vejlby inspirere publikum.

- Vi vil vise, hvad det kræver at redde en art fra at uddø, og vise at mennesket bliver nødt til at tage et større ansvar for at beskytte klodens natur.

- Vi mener, amurleoparden bør bevares. Men det hører med til fortællingen, at dens eksistens ikke kommer uden udfordringer for de mennesker, der bor i dyrets levested.

I 2017 annoncerede Kina, at de freder et 15.000 kvadratkilometer stort areal i amurleopardens område og gør det til nationalpark - en park, der er 60 procent større end Yellowstone National Park i USA.

Nationalparkens fokus bliver at redde den sibiriske tiger og netop amurleoparden.