Kunstige kyllingenuggets lander på din tallerken før røde laboratorie-bøffer

Det hakkede kød er nemlig nemmere at gro i laboratoriet end det faste, forklarer kødforsker.

Er det gyldne panerede kød på tallerkenen fra en levende kylling eller er kødet skabt i laboratoriet? Det vil du i fremtiden have svært ved at smage og se forskel på, vurderer kødforsker. (Det her er fra en konventionel kylling!) (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Om kyllingekødet kommer fra en levende kylling eller fra laboratoriet vil i en nær fremtid være svært at smage forskel på.

Sådan lyder det fra kødforsker og lektor Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet.

- Du vil kunne tilsætte det kunstige kød fedt og smagsstoffer, sådan du har et produkt, som mange nok ikke vil kunne smage forskel på fra rigtigt kyllingekød.

Ifølge den amerikanske virksomhed Just, så vil restauranter allerede i år i Asien servere kyllingenuggets lavet af kunstigt kød, skriver TV2.

Hakket kød er nemmest at lave

Det kyllingekød, virksomheden Just bruger, er ifølge BBC groet af celler, som kommer fra fjer fra kyllinger, der stadig er i live.

Og det er vejen frem.

- Hvis vi bare vil lave hakket kød, så er vi meget tæt på at kunne lave det, uanset om det er kylling-, kvæg- eller svinekød, siger Margrethe Therkildsen.

Vi skal vente længere på den store bøf af skært kød.

- Man kan godt lave de enkelte muskelfibre. Det, der er rigtig svært, er at få dem til at vokse op i en tredimensionel struktur, forklarer hun.

Flere millioner for en burger

Den første laboratorie-burger blev skabt af et hold i Holland i 2013, skriver BBC. Burgeren kostede omkring 1,8 millioner kroner på grund af det tid og arbejde, der skulle til for at lave millioner af små celler til kød.

Og sidste år i december kom så en bøf groet af celler, som ikke krævede slagtning af en ko. Bøffen blev produceret i Israel og kostede lidt over 230 kroner for en lille, tynd strimmel.

I Danmark er vi endnu ikke begyndt at forske i kunstigt kød.

Men nu er tiden moden, mener Margrethe Therkildsen, der har planer om at ansøge om et forskningsprojekt i kunstigt kød.

Kunstigt kød er endnu ikke bæredygtigt

- Der er hvert fald stor opmærksom på kunstigt kød lige nu. Og det ser ud som om, at man fra Fødevareministeriet ser et potentiale i forhold til klimaforskningsindsatsen, siger Margrethe Therkildsen.

Men det er endnu ikke selvsagt, at kunstigt kød er mere bæredygtigt.

En ny undersøgelse viser, at kunstigt kød kan være værre for klimaet end konventionelt kød - selvom forskningen ikke kigger på vand og arealanvendelse.

- Kunstigt kød kan være et lovende alternativ til at reducere ressourcerne i landbruget, men indtil vi får flere produktionsdata, kan vi ikke automatisk konkludere det, siger forfatteren bag undersøgelsen, John Lynch fra Oxford University til BBC.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk