Det vil blive dyrere at eje en benzin- eller dieselbil, hvis CO2-udledningerne fra vores personbiler skal ned.
Det fastslår elbilkommissionen, der gennem halvandet år har arbejdet på at finde ud af, hvordan man bedst muligt laver en grøn omstilling af vores bilpark.
I kommissionens anbefalinger ligger blandt andet forslag om stigende benzin- og dieselpriser, et tilskud til elbilsejere og en generel vejafgift på 1.000 kroner, som alle bilister skal betale.
Opgaven kunne ikke løses
Kommissionen var oprindelig blevet bedt om at give et bud på, hvordan man kan ændre de danske bilafgifter, så vi får flere elbiler og færrre benzin- og dieselbiler. Uden at det koster hverken statskassen og samfundsøkonomien eller skaber mere ulighed.
Det er ikke lykkedes. I stedet præsenterer de en række forskellige bud på, hvad det vil koste, alt efter hvor mange elbiler der skal køre på vejene i 2030.
Samlet set vil det koste en ejer af en gennemsnitlig benzin- eller dieselbil 400 kroner årligt, hvis politikerne vil have 500.000 elbiler på vejene i 2030. Kommissionen skriver dog i deres rapport, at den model ikke vil løse den opgave, de er blevet stillet, fordi den kun fjerner en beskeden mængde CO2.
Vælger politikerne i stedet at gå efter 750.000 elbiler i 2030, stiger prisen for en ejer af en fossil bil til 2.300 kroner årligt.
Og prisen kommer helt op på 5.900 kroner, hvis der skal være en million elbiler på vejene. Scenariet med en million elbiler, vil kommissionen dog ifølge rapporten heller ikke anbefale.
- Man kan godt skrue en model sammen, hvor man får en million elbiler i 2030. Men det vil være en meget dyr løsning for samfundsøkonomien, siger kommissionens formand, Anders Eldrup, på et pressemøde.
Modellen med 750.000 elbiler har derimod "balance", siger han.
Klimarådet er ikke enig
Klimarådet - der rådgiver regeringen i klimaspørgsmålet - er uenige i kommissionens konklusioner. De står fast på, at der skal være en million elbiler i 2030, hvis vi skal nå målet om at reducere vores drivhusgasser med 70 procent.
- Ellers er man nødt til at finde reduktioner et andet sted i samfundet. Vi mener stadig, at det er en god måde at gøre det på, og det burde kunne lade sig gøre at nå en million elbiler, siger formand Peter Møllgaard.
I Klimarådets seneste rapport nævner rådet endda, at det kan blive nødvendigt med 1,5 millioner elbiler i 2030, alt efter hvor meget drivhusgasserne bliver reduceret i andre sektorer, men det scenarie har elbilskommissionen slet ikke regnet på.
- Det ville have været rart at se det regnestykke også, siger Peter Møllgaard, der heller ikke er forskrækket over forskrækket over, at det kan blive dyrt for ejerne af benzin- og dieselbiler.
- Det er klart, at det kommer til at gå ud over folk, der har eller køber benzin- og dieselbiler, men det er jo også formålet. Og hvis man ønsker at kompensere dem, kan man gøre det med for eksempel en grøn check, siger han.
De stigende priser giver til gengæld panderynker hos bilejernes interesseorganisation, FDM.
- Det vil ramme dem, der i forvejen har betalt meget, men som ikke nødvendigvis har råd og mulighed for at skaffe sig en elbil. 5.900 kroner er en alt for høj pris at betale. Det vil ramme socialt skævt, siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM.
Er 1,5 millioner ton CO2 lidt eller meget?
Ifølge rapporten vil det give en CO2-besparelse på 1,5 millioner ton, hvis der kommer en million elbiler på vejene.
Ifølge klimaloven skal Danmark i alt reducere med 20 millioner ton i 2030 for at leve op til målet om en 70 procents reduktion af drivhusgasser i forhold til niveauet i 1990. Set i det lys kan 1,5 million ton måske lyde af lidt, men det mener Peter Møllgaard fra Klimarådet ikke, det er.
- Jeg synes ikke, at 1,5 millioner ton ud af 20 millioner ton drivhusgasser er lidt. Det er et meget velkomment bidrag, for at vi kan nå helt i mål, siger han.